czwartek, 31 maja 2012

Botwinka


   Zastanawiałem się ostatnio, czemu nie przepadam za botwinką, zwłaszcza, że gdy próbowałem z garnka podczas gotowania, to całkiem mi smakowała. I już wiem. Chodzi o te farfocle, które przyklejają się do podniebienia i zębów, i ogólnie kojarzą z obiadami w przedszkolu. Wystarczy jednak taką zupkę przecedzić i nawet ja nie mam się do czego przyczepić. Także z czystym sumieniem polecam. A tym, którzy są wolni od przedszkolnej fobii nawet sitko nie będzie potrzebne, bo podobno w formie gęstej jest jeszcze smaczniejsza :)


środa, 30 maja 2012

Zapiekane kanapeczki z pietruszką i czosnkiem


   Bardzo lubimy szybkie przekąski zapiekane w piekarniku. Ta może do najszybszych nie należy, ale wysiłek włożony w jej przygotowanie w zupełności rekompensuje widok dwuletniej Zosi, która ze smakiem zajada grzankę ze smażoną pietruszką z czosnkiem. W jej wieku nie tknąłbym takiego paskudztwa nawet kijem. Zresztą dziesięć lat później pewnie też nie. No ale wtedy, pietruszka kojarzyła mi się tylko z wygarnianiem jej na brzeg talerza z zupy pomidorowej...
   Idealne na zbliżający się Dzień Dziecka :)

Koktail z arbuza, truskawek i mięty



   To świetny pomysł na przysmak dla dzieciaków na Dzień Dziecka. Nasza dwójka zajadała się bez opamiętania (jedno trochę nielegalnie bo jeszcze nie ma roku, a to w końcu truskawki). Zośka wypiła trzy porcje. Z czwartej połowę wylała bezpośrednio na dywan, a drugą połową rzuciła o ziemię razem z tą fajną szklaneczką... Szkoda. Było sześć, jest pięć :). Ale jest też świetny pretekst do zakupów, co przynajmniej jednego członka naszej rodziny ucieszy. 

wtorek, 29 maja 2012

Różowy koktajl owocowy

  Nie przepadamy za kolorem różowym, ale nie przychodzi nam do głowy żadna inna nazwa dla tej mieszaniny rozbełtanych owoców. Rzecz jest fajna o tyle, że poza truskawkami, wszystkie składniki są dostępne świeże przez cały rok. A świeże truskawki zawsze przecież można zastąpić mrożonymi. W efekcie powstaje mieszanka, którą dzieci chętnie piją przez grubą słomkę, a jeśli jeszcze nie potrafią tej trudnej sztuki, to zawsze można nakarmić jak zupą :) Ćwiczyliśmy, więc wiemy o czym mowa...

Banany z grilla


  Jakoś tak się ostatnio składa, że niedziela oznacza grillowanie. Nie powiem żeby nam to nie odpowiadało, bo przy okazji kucharzenia można pogadać z ludźmi, a dzieci spędzają czas na powietrzu. Nie inaczej było i w ubiegłą niedzielę. Tym razem nie robiliśmy nic nowego, jako danie główne, bo zadowoliliśmy się sprawdzonymi kaszankami z sosem barbecue i jabłkiem. W to miejsce postanowiliśmy zrobić nowy deser. Kategoria dosyć wąska przy grillu, ale tak podane banany mogłyby w niej być jedyne i już warto by się zainteresować. Spróbujcie koniecznie, bo przygotowanie to 10 minut roboty, a smakowały wszystkim. 

poniedziałek, 28 maja 2012

Muffiny rabarbarowe z cynamonowym cukrem



   Uparcie będziemy w najbliższym czasie publikować przepisy na potrawy wykonywane z produktów sezonowych. Dzisiaj kolejne podejście do rabarbaru, tym razem zamkniętego w babeczkowych foremkach. 
   Przepis oryginalny pochodzi z Feast Nigelli Lawson, jednak został dosyć poważnie zmodyfikowany. W tej formie również smakują wybornie. Agnieszka twierdzi nawet, że to najlepsze babeczki jakie jadła...

piątek, 25 maja 2012

Zupa krem ze szparagów




   Sezonowego gotowania ciąg dalszy. Niewiele czasu upłynie i po szparagach zostanie wspomnienie, jak sen jaki złoty, więc trzeba korzystać z okazji.
   Dzisiaj w formie kremowej zupy, podkręconej trochę smakiem pora i cebuli. Warte polecania pełną piersią.

czwartek, 24 maja 2012

Ciasto rabarbarowe z budyniem


   Dzisiaj kolejna propozycja na deser z rabarbarem. I zapewne nie ostatnia, bo sezon w pełni i rabarbar atakuje nas ze wszystkich straganów na rynku. To ciasto łączy w sobie kwaskowaty, wczesnowiosenny smak rabarbaru i budyniową słodycz. Wierzcie nam, połączenie wciska w fotel i każdy, kto zdecyduje się z tego przepisu skorzystać, na pewno nie będzie żałował. 
   Oryginał pochodzi z The Australian Women's Weekly.

środa, 23 maja 2012

Szparagi w cytrynach




   Sezon na szparagi w pełni, więc spróbujemy pokazać jeszcze jeden sposób smacznego ich podania. Tym razem po prostu z cytryną. To chyba najprostsze i jednocześnie najbardziej niesamowite smakowo połączenie. Nic poza szparagami, cytryną, oliwą i solą z pieprzem. Nie da się wymyślić tego prościej. 

wtorek, 22 maja 2012

Truskawki w czekoladzie


   Sezon truskawkowy w pełni, chociaż ceny niestety nie zachwycają. U nas ciągle zdrowo powyżej 10 zł. za kilogram. Mimo to nie sposób się oprzeć i czasem trzeba zjeść. Warto też pokombinować ze sposobem podania. Te tutaj wyglądają jak z filmu i jeśli chcecie kogoś rozłożyć na łopatki to świetnie się nadają. 
   Nie myślałem, że kiedyś coś takiego napiszę, ale ten przepis jest inspirowany ni mniej ni więcej, tylko reklamą czekolady Lindt.

poniedziałek, 21 maja 2012

Croissant z twarogiem i konfiturą z wiśni




   Proste danie śniadaniowe, do przygotowania w dziesięć minut.  Croissanty same w sobie są pyszne, a urozmaicone w ten sposób powinny Was zachwycić. My podajemy je z konfiturą wiśniowo-kakaową, o której już kiedyś pisaliśmy, ale można ją zastąpić jakąkolwiek inną. 

piątek, 18 maja 2012

Bochenek ciasta mocno czekoladowego

   Agnieszka wymyśliła ten tytuł. Ciekawe, czy okaże się chwytliwy. Swoją drogą to trochę przerażające, jak wiele w sieci zależy od dobrego tytułu posta. Fajnie to widać na przykładzie postów z zupami w naszym blogu. Ten o tytule Pomidorowa objawienie ma prawie 800 wyświetleń, a taki na przykład, który nazywa się po prostu Krem z brukselki raptem 25, chociaż był opublikowany miesiąc wcześniej. Chyba, że po prostu nikt nie lubi brukselki...
    Tak czy siak, to ciasto po upieczeniu, naprawdę wygląda jak bochenek razowego chleba, a smakuje rewelacyjnie. Polecamy... Podpatrzyliśmy je u Nigelli.

czwartek, 17 maja 2012

Pasta z łososiem i mascarpone


 

   Prostota włoskiej kuchni nigdy chyba nie przestanie nas zachwycać. Dziś propozycja pasty z łososiem; prostej i smacznej jak większość potraw z Włoch. Udało nam się wykorzystać wąskie okno, kiedy tuż przy naszym domu ktoś otworzył sklep rybny. Zdążyliśmy kupić łososia zanim zbankrutowali... może trzeba było kupować częściej, bo teraz po ryby mamy daleko...

środa, 16 maja 2012

Kurczak w chlebowej panierce



   Wczoraj była przystawka i - prawdę powiedziawszy - miało też wczoraj być danie główne. Nie złożyło się niestety i zabrakło czasu na opisanie tych udek. Świat się nie zawali i na spokojnie opublikujemy to dzisiaj. 
   Pomysł, żeby zrobić takie pałki, narodził się jako próba zaspokojenia apetytu tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez fast food'ów. Nie są tak dobre, jak te które można kupić w restauracji z Kentucky. Są lepsze...

wtorek, 15 maja 2012

Glazurowana marchew z tymiankiem




   Na początek dnia dzisiejszego mała przystawka. Przećwiczyliśmy ją nie raz i wychodzi z tego coś pysznego. A niby drobiazg. Świetnie pasuje do mięs i ziemniaków, a dla oszczędnych w kalorie również, jako danie główne. 

niedziela, 13 maja 2012

Rabarbar z kruszonką

   Jak to dobrze, że ktoś zauważył, że łodygi rabarbaru da się jeść. Za oknem wiosna, ale do prawdziwych, świeżych owoców jeszcze chwila. A rabarbar już jest i smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Można go przygotować na różne sposoby, my dzisiaj zdecydowaliśmy się na najprostszy chyba, czyli połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką kruszonką. Wychodzi rewelacja... Może stanowić bazę dla przeróżnych deserów, bo spokojnie da się połączyć z lodami, bitą śmietaną czy budyniem. My zdecydowaliśmy się na bitą śmietanę, przygotowaną tak jak pisałem tutaj


sobota, 12 maja 2012

Zapiekane jajka w pomidorach z parmezanem


   Sobota dzisiaj, więc można się trochę pokręcić w kuchni od rana i przygotować coś, na co w tygodniu nie ma czasu. Zwłaszcza, że dzieciaki podźwignęły cały dom na nogi już przed siódmą, więc jest kiedy :)
   Jaja w pomidorach takie jak tutaj, robimy w naszym domu już od bardzo dawna. Nie pamiętam skąd się wziął przepis, ale od pierwszego podania bardzo przypadł nam do gustu. Jest więc szansa, że również Wam się spodoba...

piątek, 11 maja 2012

Pieczony karczek, ze szparagami i sosem chrzanowym



   W standardowym scenariuszu, sos chrzanowy zwykle kojarzy się z mięsem wołowym gotowanym w rosole. Przynajmniej u mnie w domu, tak się to zwykle jadało. Pomyślałem jednak, że ostry, kwaskowy smak tego sosu powinien idealnie pasować do szparagów. A że właśnie mamy początek sezonu na nie, to można było szybko zweryfikować tą tezę. Jako baza, pieczony karczek w autorskiej bejcy :)

czwartek, 10 maja 2012

Ciasteczka z M&M'sami


   Kompromisy, to temat nieustannie obecny w relacjach z naszymi dziećmi. Pewnie nie tylko z naszymi. Nic przyjemnego, bo jak wiadomo, kompromis to sytuacja, kiedy kobieta chce kupić futro, facet samochód, a kupują płaszcz i trzymają w garażu. Tak też się dzieje, kiedy nie sposób zachęcić dzieciaków do spróbowania domowych wypieków, bo zamiast nich, na tapecie są sklepowe gotowce. Nic prostszego, niż połączyć jedno z drugim. W ten właśnie sposób powstały ciasteczka z M&M'sami. 

środa, 9 maja 2012

Najlepsze naleśniki z bananami polane czekoladą



   Kategoria nazywa się "Na okrągło naleśniki", a nie pamiętam kiedy ostatnio o jakichkolwiek naleśnikach pisałem. No więc nadrobię to dzisiaj. 
   Takie, jak te tutaj pokazane, to raczej deser niż obiad, ale ta cecha nijak nie odbiera im atrakcyjności. Właściwie Agnieszka stawia je na podium, jeżeli chodzi o ich smak. Robimy je chętnie i często, bo zarówno my, jak i dzieci za nimi przepadają. To przy tych naleśnikach dowiedzieliśmy się, że najsmaczniejsze są takie, które nie nabiorą koloru i właśnie tak nalezy je smażyć. Spróbujcie koniecznie.

wtorek, 8 maja 2012

Krem z zielonego groszku




   Dawno nie było żadnej zupy, więc dzisiaj zupa. My testowaliśmy co prawda ten przepis zimą, kiedy o świeże warzywa było zdecydowanie trudniej i wybór mrożonego zielonego groszku, wydawał się oczywisty, ale nigdzie nie jest powiedziane, że nie można jej przygotować również teraz, czy latem. Smakuje równie interesująco. 

niedziela, 6 maja 2012

Lody waniliowe z sosem malinowym




   Jeśli pomyśleliście, że przy niedzieli ograniczymy się wyłącznie do dwuminutowej kawy mikrofalowej, to oczywiście jesteście w błędzie. Trzeba do tego koniecznie dołożyć coś słodkiego. Spróbujmy więc połączenia lodów waniliowych z malinami... niebo w gębie...

Mikrofalowa kawa


   Pisaliśmy już o kilku rodzajach kaw i sposobach ich parzenia. Nie ma sensu dyskutować o tym, że najlepsza jest kawa z ekspresu ciśnieniowego, świeżo zmielona, zaparzona lege artis ze wszystkimi szykanami. Co jednak, jeśli sytuacja nie pozwala na takie rozczulanie się nad procesem parzenia? Dziś pokażemy prosty trick, który pozwala zaparzyć pyszną kawę w dwie minuty. A jedyne potrzebne (choć też możliwe do zastąpienia) urządzenie, to kuchenka mikrofalowa.

sobota, 5 maja 2012

Sałatka grecka



   Zaryzykuję jeszcze dziś opisanie sałatki greckiej. Jak wyjdzie bełkot, to możecie to zwalić na karb wysokiej gorączki, z którą od dwóch dni walczę. 
   Nie będzie to nic odkrywczego, pewnie sami robicie podobną w swoich kuchniach, ale skoro raportujemy, to bądźmy szczegółowi. No i te skrzydełka z rana takie nijakie bez żadnej zieleniny do pary. 

Grillowane skrzydełka z imbirem




   Jest czwarta nad ranem, a ja nie mogę spać, mam 38 stopni gorączki i siadam do bloga. To chyba trzeba diagnozować. 
   Niemniej jednak rozprawmy się z ostatnią mięsną propozycją na ten grillowy tydzień. I będzie można pójść dalej.

piątek, 4 maja 2012

Sałata z pomidorów i pietruszki





   Ta sałata powstała jako uzupełnienie do pałek z kurczaka opisywanych w poprzednim poście. Zastanawialiśmy się, jaki smak będzie dobrze grał z mięsem i uznaliśmy, że dojrzałe, soczyste, słodkie pomidory (warto kupić te najlepszego gatunku) będą idealne. I sprawdziło się, pasuje to świetnie. 

Grillowane pałki w zalewie piwnej


   Powoli zbliżamy się do finału majówkowego weekendu. Mamy nadzieję, że jakoś to przetrwaliście; Wy i wasze wątroby. My wczoraj znowu siedzieliśmy cały dzień w ogrodzie, przy grillu, więc pojawi się jeszcze kilka propozycji stamtąd. Na początek pałki z kurczaka w zalewie piwnej... Wybraliśmy taką zalewę, bo dobrze się komponowała z resztą posiłku. Pieką się dość długo i trzeba uważać, żeby nie przesadzić z temperaturą, ale wychodzą sympatycznie złociste i wcale nie wysuszone w środku. 

czwartek, 3 maja 2012

Faszerowane kaszanki




   Można zrobić najróżniejsze mięsa z grilla, można warzywa, można owoce. Ale nic nie smakuje mi tak, jak dobrze podana kaszanka. Tych spróbujecie raz i już zawsze będziecie chcieli jeść podaną na któryś z tych sposobów. Proste, tanie i można przygotować zupełnie mimochodem. 

środa, 2 maja 2012

Puszysty omlet z trzema serami




   Był czas, kiedy myślałem, że omlet to tylko kiepsko ścięta jajecznica. Ten pogląd stopniowo ewoluował, w miarę kuchennych prób. Ci z Was, którym w głowie ciągle pokutuje to wyobrażenie, powinni spróbować omletu z trzema serami. Absolutna rewelacja.

wtorek, 1 maja 2012

Piersi kurczaka nadziewane kozim serem



   Tradycyjnej, majowej kiełbasie z grilla mówimy zdecydowane nie! Zresztą tak samo jak piwu z puszki. Zamiast tego spróbujcie czegoś bardziej smakowitego. Zwykły niby kurczak, ale podkręcony ziołami i serem, i piwo z butelki oczywiście... najlepiej z jakiegoś mało korporacyjnego browaru. 

Sałata z maślankowym dipem

                                                                                                               Chyba najprościej jest przygotować sałatę do dań z grilla. W słoneczny dzień, zielenina smakuje orzeźwiająco i trzeba się bardzo postarać, żeby nie była dobra. A jeśli jeszcze wymiesza się smaczne składniki, to efekt - logicznie rzecz biorąc - również smaczny być musi.