wtorek, 1 maja 2012

Sałata z maślankowym dipem

                                                                                                               Chyba najprościej jest przygotować sałatę do dań z grilla. W słoneczny dzień, zielenina smakuje orzeźwiająco i trzeba się bardzo postarać, żeby nie była dobra. A jeśli jeszcze wymiesza się smaczne składniki, to efekt - logicznie rzecz biorąc - również smaczny być musi. 
Potrzebne będzie: 
  • główka sałaty lodowej
  • cztery duże pomidory
  • trzy obrane ogórki szklarniowe
  • garść listków szałwii 
  • łyżka octu z białego wina
  • pół szklanki majonezu
  • trzy czwarte maślanki 
  • posiekany szczypiorek
   Sałatę grubo pokroić, pomidory w ćwiartki, ogórki przekroić w poprzek na ćwiartki i wywalić nasiona, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić wszystko do jednej michy i wymieszać. W osobnej misce przygotować dip. Połączyć maślankę z majonezem i octem, wymieszać dokładnie. Dodać posiekaną szałwię i doprawić solą i pieprzem. Polać sałatę i lekko ją wzruszyć. Posypać szczypiorkiem.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








1 komentarz:

  1. oj tak, trudno żeby taka sałatka nie smakowała w słoneczny dzień

    OdpowiedzUsuń