
- główka sałaty lodowej
- cztery duże pomidory
- trzy obrane ogórki szklarniowe
- garść listków szałwii
- łyżka octu z białego wina
- pół szklanki majonezu
- trzy czwarte maślanki
- posiekany szczypiorek
Sałatę grubo pokroić, pomidory w ćwiartki, ogórki przekroić w poprzek na ćwiartki i wywalić nasiona, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić wszystko do jednej michy i wymieszać. W osobnej misce przygotować dip. Połączyć maślankę z majonezem i octem, wymieszać dokładnie. Dodać posiekaną szałwię i doprawić solą i pieprzem. Polać sałatę i lekko ją wzruszyć. Posypać szczypiorkiem.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
oj tak, trudno żeby taka sałatka nie smakowała w słoneczny dzień
OdpowiedzUsuń