wtorek, 22 maja 2012

Truskawki w czekoladzie


   Sezon truskawkowy w pełni, chociaż ceny niestety nie zachwycają. U nas ciągle zdrowo powyżej 10 zł. za kilogram. Mimo to nie sposób się oprzeć i czasem trzeba zjeść. Warto też pokombinować ze sposobem podania. Te tutaj wyglądają jak z filmu i jeśli chcecie kogoś rozłożyć na łopatki to świetnie się nadają. 
   Nie myślałem, że kiedyś coś takiego napiszę, ale ten przepis jest inspirowany ni mniej ni więcej, tylko reklamą czekolady Lindt.







Potrzebne będzie:
  • kilkanaście dużych truskawek
  • tabliczka czekolady 70%
  • 1/4 tabliczki dowolnej białej czekolady
   Truskawki delikatnie czyścimy wilgotnym ręcznikiem papierowym (nie myjemy) i rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy ciemną czekoladę, a następnie maczamy w niej truskawki do, mniej więcej, połowy wysokości, tak jak widać na zdjęciach. Rozkładamy je na papierze i kiedy wszystkie są gotowe, wstawiamy do lodówki. Czekamy około pół godziny, żeby czekolada stężała. W tym czasie, w kolejnym rondelku, rozpuszczamy czekoladę białą. Kiedy ciemna czekolada zrobi się twarda, wyjmujemy truskawki z lodówki i robimy na nich wzorki białą czekoladą. My robiliśmy to w ten sposób, że nabieraliśmy białej czekolady na patyczek i pozwalaliśmy jej swobodnie spływać na truskawki, metodą na Pollocka.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






1 komentarz: