piątek, 22 marca 2013

Kanapka z roszponką i pastą jajeczną



   Dzisiaj stawiamy na prostotę. Zdarza Wam się tak czasami? Nie zawsze trzeba uciekać się do wyrafinowanych pomysłów, jeśli macie wyjątkowo smaczne składnik, to wystarczy połączyć je w interesującym zestawieniu i efekt będzie powalający. Tak jest właśnie w przypadku najzwyklejszej pasty jajecznej, która zestawiona ze świeżym chlebem, roszponką i ogórkiem kiszonym  po prostu urywa głowę. 



   Warto poświęcić niezbędną ilość czasu, żeby znaleźć chleb, który idealnie pasuje do naszych upodobań. Oczywiście jeśli jeszcze nie zaczęliście piec go sami. My nie zaczęliśmy, bo jednak lenistwo wygrywa. Mamy pod domem prawie, piekarnię, z której chleb spełnia nasze najbardziej wyśrubowane oczekiwania. Pewnie jeszcze chwilę potrwa zanim piec zaczniemy sami :)

Potrzebne będzie:
  • cztery ugotowane na twardo jaja
  • trzy łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • kilka garści roszponki
  • dwa pokrojone w plasterki kiszone ogórki
  • kilka kromek świeżego chleba

   Ugotowane na twardo jaja kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem do smaku. Kiedyś miałem w zwyczaju doprawiać pastę jajeczną odrobiną vegety, ale z czasem uznałem, że to przesada. 
   Na kromki chleba kładziemy po garści roszponki, wykładamy pastę jajeczną i plasterki ogórka. I tyle. Proste i pyszne...

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz 

17 komentarzy:

  1. U Was nawet taka zwykla-niezwykla kanapka wyglada zjawiskowo... Pyszne zdjecia :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. zieleninka to coś dla mnie...nbo i uwielbiam pastę jajeczną mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wiosenna kanapka na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to niech ta wiosna wreszcie przyjdzie...

      Usuń
  4. przepyszna pożywna śniadaniowa kanapka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetycznie i wiosennie! pysznie :) tylko co zamiast majonezu i ile przepiórczych jaj bym musiała wykorzystać... aż strach!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam... majonez w ograniczonych ilościach zły nie jest... a przepiórcze pomnóż przez trzy :)

      Usuń
    2. heh tylko majonezum bym musiała z przepiórczych zrobić a to już może być nie takie proste :) talk czy siak mam chętkę na taka kanapę :)

      Usuń
  6. Moja głowa urwana! Pasta jajeczna jest pyszniejsza niż wszystkie szynki parmeńskie, sery pleśniakowe, czoriza razem wzięte - to jest zdecydowanie moja ulubiona opcja kanapkowa!!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie kanapki! teraz coraz częściej goszczą na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Roszponka to moja nowa miłość...

    OdpowiedzUsuń
  9. Kanapka na bogato, zjadłabym! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne połączenie smaków i piękne zdjęcie jak zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:

    http://www.the-chicken-chick.com/2013/03/clever-chicks-blog-hop-27-pizza-rustica.html





    I hope you can make it!



    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    OdpowiedzUsuń