piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowe ciasto z musem z białej czekolady




   Kolejny słodki piątek dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez czegoś pysznego do kawy. Tym razem sięgnęliśmy po gotowy przepis i - o dziwo - nic w nim nie zmienialiśmy. Okazało się, że słusznie, bo jest doskonały.





   Ciasto wymyśliła autorka tego bloga i to jej należy oddawać honory :) A jest co oddawać; ci z Was, którzy zdecydują się spróbować, na pewno potwierdzą tą opinię. Ciasto jest przepyszne, a mama Agi - dla której zostało zrobione - sama zjadła podobno prawie połowę. 

Potrzebne będzie:
Na spód:
  • 6 białek
  • 150 gramów cukru pudru
  • 180 gramów zmielonych płatków migdałów
  • 40 gramów kakao
  • 100 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
Na mus:
  • 6 żółtek
  • 700 ml. śmietany 30% - najlepiej takiej, o której wiecie, że dobrze się ubija
  • 100 gramów masła
  • 300 gramów białej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
  • 100 gramów białej czekolady
  • 200 gramów gęstej śmietany 12%
  • kakao do posypania
   Zacznijmy od tego, że wykonanie tego ciasta wcale nie jest proste. Chodzi zwłaszcza o to, żeby zmusić mus do przyjęcia odpowiedniej konsystencji. Inaczej po prostu spłynie ze spodu i zamiast widelczykiem, trzeba będzie ciasto jeść łyżką. Kluczem do wszystkiego jest odpowiednie ubicie śmietany, dlatego napisałem w liście składników, żebyście użyli sprawdzonej. Śmietana do ubijania powinna być mocno schłodzona, to ułatwi sprawę. Ale po kolei...
   Sensowniej będzie jednak zacząć od przygotowania spodu. Będziemy go piekli w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Użyjemy wysokiej tortownicy, której dno trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Z podanych proporcji powinno Wam wyjść tyle ciasta, żeby wypełnić tortownicę o średnicy 25 cm. 
   Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo  cukier puder, cały czas miksując oczywiście. Potrwa to pewnie dobre 10 minut, bo piana musi być naprawdę sztywna i lśniąca. Kiedy jest gotowa, mieszamy ją delikatnie ze zmielonymi migdałami, przesianym kakao i posiekaną czekoladą. Następnie przekładamy do tortownicy i pieczemy około kwadransa do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy (najlepiej zupełnie) zanim wyłożymy mus.
   A mus trzeba jeszcze przygotować i studzenie to czas, w którym można to zrobić. Żółtka jaj i 200 ml. śmietany mieszamy w dużej misce na łaźni parowej (wstawiamy miskę do garnka z niewielką ilością wrzącej wody w taki sposób, żeby jej dno omywała tylko para wodna). Mieszamy cierpliwie, dopóki masa się nie podgrzeje i zgęstnieje. Gorącą masę zdejmujemy z garnka i dodajemy masło, białą czekoladę i mieszamy dokładnie, tak żeby wszystko się roztopiło i połączyło. Kiedy tak się stanie odstawiamy masę do przestudzenia, a w tym czasie ubijamy śmietanę (pozostałe 500 ml.). Trwa to około 10 minut, bo chodzi o to, żeby piana była naprawdę sztywna. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas miksując. 
   Jeśli masa czekoladowa już przestygła, możemy połączyć ją z bitą śmietaną. To najtrudniejszy moment i od niego zależy efekt ostateczny. Trzeba to robić naprawdę delikatnie, tak żeby nie popsuć bitej śmietany. Najlepiej porcjami dodawać ją do masy czekoladowej i ostrożnie mieszać szpatułką. Powstały mus powinien być puszysty i gęsty. 
   Mus wylewamy następnie na wystudzony spód czekoladowy, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na noc do lodówki. Kiedy mus stężeje możemy wylać na niego roztopioną białą czekoladę wymieszaną ze śmietaną, a bezpośrednio przed podaniem posypać jeszcze wszystko kakao (używając sitka). 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz




14 komentarzy:

  1. Wyglada just devine....ciekawe jaka funkcja wygladu jest smak? :)
    O ktorej Wy wstajecie w piátki ? hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już chcesz szpanować angielskim to najpierw się upewnij czy dobrze piszesz. :P (divine)

      Usuń
    2. Jeśli chcesz szpanować polskim, to najpierw się upewnij, że wiesz gdzie stawiać przecinki i jak używać poprawnych form gramatycznych...

      Usuń
  2. Wow! Wygląda cudnie, ten mus i czekolada...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, mniam zjadłabym taki kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż... smakuje tak jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie i bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz niesamowity talent do zdjęć! Bardzo mi się podobają. Ktoś mi kiedyś powiedział, że ładne zdjęcia na ciemnym tle (generalnie w ciemnych kompozycjach) są o wiele trudniejsze do wykonania niż te na białym ..

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne, niesamowite, obłędne. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)
    Pozdrawiam serdecznie :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń