piątek, 4 października 2013

Deser z borówkami, serkiem mascarpone i ciastkami owsianymi





   Dzisiaj sprawdzony patent na to, jak spowodować gwałtowny opad szczęki u współpracowników.






   Cała tajemnica tkwi w pomyśle, żeby deser, zamiast w pucharkach czy szklankach, przygotować w słoiku. Taki słoik można potem zakręcić i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Ich mina kiedy wyjmiecie to z torby - bezcenna :) Przygotowanie takiej niespodzianki też nie nastręcza specjalnych trudności, Aga specjalnie wymyśliła coś co byłoby w miarę proste i łatwe do zrobienia. 

Potrzebne będzie:

  • 300 gramów borówek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 300 gramów mascarpone
  • 135 gramów serka Twój Smak
  • 5 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 138 gramów ciasteczek owsianych (jedno opakowanie)

   Borówki mieszamy z połową skórki cytrynowej, jedną łyżką soku z cytryny i odstawiamy.
Serki wkłada misce i dodajemy resztę skórki i soku z cytryny i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek. Układamy warstwami tak jak widać na zdjęciach, dekorujemy miętą i posypujemy cukrem pudrem. Zakręcamy i sycimy oczy zawiścią na twarzach współpracowników :)

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga






6 komentarzy:

  1. pyszności! te najprostsze desery zawsze smakują najlepiej :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje ! Niby taki prosty deser, a zarazem tak efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie desery. Są proste w wykonaniu, ale smakują niesamowicie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pychota :) I w dodatku przenośna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tym deserze od pierwszego wejrzenia... :)

    OdpowiedzUsuń