czwartek, 16 stycznia 2014

Zakręcane paluszki z ciasta francukiego z cheddarem i boczkiem - Cheddar and bacon puff pastry twists




   Karnawał w pełni i w tym roku wyjątkowo długi podobno. Może więc będziecie potrzebowali przekąsek, którymi będzie można oczarować znajomych na imprezie.





   Pomysł na tak podane ciasto francuskie podpatrzyliśmy gdzieś w sieci. Szczerze chcielibyśmy podać źródło, ale niestety żadne z nas nie pamięta :)

For English version roll down...

Potrzebne będzie:
  • arkusz ciasta francuskiego - my używamy gotowego, chłodzonego - ale oczywiście jeśli ktoś ma dużo wolnego czasu, to można zrobić samodzielnie :)
  • boczek pokrojony w paski o szerokości około 0,5 cm. (im dłuższe, tym lepiej)
  • roztrzepane żółtko jaja
  • około 50 gramów startego sera cheddar
  • łyżeczka cukru

   Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a blachę z niego wykładamy papierem do pieczenia. 
   Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i smarujemy równomiernie roztrzepanym żółtkiem jaja. Posypujemy równomierną warstwą tartego sera i delikatnie wałkujemy. Nie chodzi o to żeby rozwałkować dodatkowo ciasto, tylko żeby wcisnąć w nie tarty ser, tak żeby się lepiej trzymał. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski o szerokości około 1 cm (dwa razy szersze niż przygotowane wcześniej paski boczku). 
   Na każdym pasku ciasta układamy przy jednej z krawędzi paski boczku, a potem składamy wzdłuż w cienki, długi pasek z boczkiem i serem w środku. Dociskamy lekko, tak żeby się nie rozsypało. Następnie - chwytając za oba końce - skręcamy w spiralę i układamy na blasze. Ułożone, posypujemy delikatnie cukrem i pieczemy do momentu, w którym wszystko nie nabierze zachęcającej złoto-brązowej barwy... u nas zajęło to około 50 minut, ale piekarniki są różne...
   Podajemy najlepiej ciepłe, ale na zimno też są pyszne...

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga

Cheddar and bacon puff pastry twists

You will need:
  • 1 square sheet frozen puff pastry
  • slices of bacon, sliced into 0.5 cm wide stripes (lengthwise)
  • 1 egg yolk, beaten
  • cheddar cheese, finely shredded
  • sugar for sprinkle
   Preheat oven to 180 degrees Celcius. Line a baking sheet with parchment paper. Open the sheet of the puff pastry and brush the surface with the beaten egg yolk. Sprinkle evenly with cheese and gently press it into the puff pastry. Cut the puff pastry into 1cm wide stripes. Put 2 or 3 slices of bacon on them. Each stripe fold in  half (lenghwise) and press gently to close. Grab the ends of each stripe and twist in opposite directions to form a spiral. Transfer to the prepared baking sheet, sprinkle with sugar and bake for 30 - 50 minutes or until golden. Keep an eye on them to make sure they don not burn. Remove from the oven, allow to cool and transfer to a serving dish. Serve slightly warm.

Text: Aga



 

3 komentarze:

  1. a jak smakują...wszystkie zniknęły jeszcze ciepłe

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog, super zdjęcia a przepis palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, goście rozpracowali w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń