środa, 29 stycznia 2014

Po prostu pyszne ciasto czekoladowe - Simply delicious chocolate cake



   Ci z Was, którzy zaglądają na naszego facebooka wiedzą, że mamy ostatnio dosyć intensywny czas... całe to pakowanie powoli zaczyna nas przytłaczać, a zwłaszcza Agę, na którą spada większość układania w pudełkach. Mimo to udało jej się wykroić kilka chwil na upieczenie czegoś słodkiego...





   Przepisu na idealne ciasto czekoladowe Aga szuka już od dawna. Przewinęło się przez ten czas - również przez bloga - takich przepisów wiele. Niekwestionowanym numerem jeden jest, jak do tej pory, ciasto czekoladowe z musem, które od czasu publikacji znalazło już szereg miłośników. Ciasto, o którym piszę dzisiaj, nie dostąpiło zaszczytu detronizacji :) Niemniej jednak warte jest wspomnienia już choćby przez to, że smak jest interesujący, a nakład pracy jakiego wymaga jego osiągnięcie, praktycznie żaden.

For English version, roll down...
   
Potrzebne będzie:
  • 250 gramów pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 125 gramów pokrojonego w kostkę masła
  • 160 gramów cukru pudru
  • łyżeczka soli
  • 6 dużych jajek
  • 100 gramów przesianej mąki
na polewę czekoladową:
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
   Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a dno formy na ciasto o długości 20 cm. wykładamy papierem do pieczenia. 
   Czekoladę i masło rozpuszczamy w dużej misce na łaźni parowej. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier, a potem mąkę. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy jedno po drugim żółtka jaj.
   Białka jaj ubijamy w osobnej misie na sztywną pianę i dodajemy, delikatnie mieszając tylko do połączenia składników, do masy czekoladowej. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a wystudzone wyjmujemy z formy (można pomóc sobie nożem, przez obcięcie brzegów). 
   Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę czekoladową. Wystarczy roztopić czekoladę z masłem w misce na łaźni parowej, a potem zdjąć z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy... doprawić odrobiną soli. Gotową polewą polać ciasto i już...

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz


Simply delicious chocolate cake
You will need:
  • 250 grams dark chocolate, finely chopped
  • 125 grams butter, diced
  • 160 grams caster sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 6 large eggs
  • 100 grams flour, sifted
For the chocolate glaze
  • 100 grams dark chocolate
  • 2 tablespoons butter
  • pinch of salt
   Preheat the oven to 180 Celcius degrees. Line 20cm spring-form tin with baking parchment.
   Melt the chocolate and butter in a large bowl over a saucepan of simmering water. Remove the bowl from the heat and mix in the sugar and flour with a spatula. Stir through the egg yolks, one at a time, mixing after each one until the batter is thick. 
   Whisk the egg whites until stiff peaks form. Add the egg whites to the chocolate batter and fold through gently until just combined. Pour the chocolate batter into the prepared cake tin. Bake for about 35 minutes. Remove the cake form the oven and allow it to cool on a wire rack. Once cooled, run a knife aroud the collar and remove it. 
   For the chocolate glaze, heat the chocolate, butter and salt in a small bowl  over a saucepan of simmering water until melt. Remove the bowl from the heat and whisk the mixture until smooth and glossy. Set aside for a moment, pour and spread over the cake. Serve.

Text: Aga




8 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienity blog :-)
    Zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Zobaczymy co z niego wyjmę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak tam? Da się jeść, czy Twoje milczenie oznacza, że nie przetrwałaś eksperymentu :)???

      Usuń