Nasz Olek dostaje w tym roku istnego amoku ilekroć widzi borówki. W tej sytuacji wybór tortu na jego trzecie urodziny nie był zbyt skomplikowany... Zresztą smakował wszystkim, nie tylko Olkowi, więc śmiało możecie podkradać przepis. Borówki zaczynają już osiągać w miarę normalne ceny, chociaż nie będzie chyba tak dobrze jak w zeszłym roku. Mi udało się wczoraj kupić 3 kg. po 10 zł., ale to fart i raczej wyjątkowa sytuacja. Oznacza to jednak, że pewnie jeszcze coś borówkowego, oprócz wcześniej przygotowanych propozycji, na bloga trafi.
Przepis ten, tak samo jak poprzedni, można też w doborowym całkiem towarzystwie, znaleźć w najnowszym numerze Magazynu Springplate.
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- 1,5 szklanki lemon curdu (przepis łatwo znaleźć dzięki wujkowi Google, chyba, że będziecie mieli ochotę go wyłowić z naszego przepisu na tort kokosowo-limonkowy)
- Ulubiony biszkopt (trzy blaty) - może być oczywiście niezawodny biszkopt rzucany...
- 400 ml. śmietany kremówki (30%) do ubicia
- 500 g. mascarpone
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru (do smaku)
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Około 600 g. borówek
Nasączenie:
- 10 łyżek wody
- 6 łyżek soku z cytryny
W dużej misie rozbijamy mascarpone ze skórką z cytryny i cukrem
pudrem. Ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy do mascarpone miksując na wolnych
obrotach. Na paterze lub talerzu kładziemy pierwszy blat biszkoptowy i
nasączamy go połową cytrynowej wody. Kładziemy na nim połowę lemon curdu i warstwę
borówek. Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy, „curdujemy” i kładziemy
borówki. Trzeciego blatu już nasączać nie trzeba, wystarczy gładko pokryć go
masą serowo-śmietanową (oczywiście również po bokach), a na wierzchu udekorować
borówkami. Gotowy tort, jak wszystkie chyba torty, odkładamy na noc do lodówki
i zjadamy dopiero dnia następnego.
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Lemon and blueberry birthday cake
You will need:
- 1 and a half glass lemon curd
- sponge cake (recipe you will find here)
For the frosting you will need:
- 400 ml whipped cream
- 500 grams mascarpone
- 3 full tablespoons powdered sugar
- 1 lemon zest
- 600 grams blueberries
You will also need 10 tablespoons of water mixed with 6 tablesoons of lemon juice.
To prepare frosting, in a large mixing bowl, beat mascarpone with powdered sugar and lemon zest using elecrtic whisk until smooth. Gradually add whipped cream on a slow speed and whisk until incorporated.
Place the lowest layer on the cake stand or a plate and spoon over the half of water mixed with lemon juice. Then spread over half of the lemon curd and then put a layer of blueberries. Put the middle layer of the sponge cake. Again spoon over the remaining water and lime mixture, spread the rest of lemon curd and put blueberries. Lay the top layer and smooth frosting over the top of the cake and its sides. Decorate with blueberries and some mint leaves. Store in the refrigerator overnight.
Text:Aga
wygląda smakowicie!!! :)
OdpowiedzUsuńOlek to szczęściarz! Sto lat dal niego :)
OdpowiedzUsuńMarta, no nie zaprzeczę :) dzięki
UsuńPiękny; )
OdpowiedzUsuńdziękuję..starałam się
UsuńNajlepsze życzenia dla małego jubilata :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale :)
dziękujemy bardzo
Usuń