czwartek, 24 lipca 2014

Deser borówkowo-brzoskwiniowy - peach and blueberry dessert




   Trochę zaniedbaliśmy ostatnio publikacje na blogu, więc w najbliższych dniach postaramy się nadrobić. Wszystko przez dwie okoliczności... sezon urlopowy i piękne pogody za oknem, które zupełnie nie zachęcają do siedzenia przed komputerem i przygotowania do nowego numeru magazynu Spring Plate. 

   Magazyn z sukcesem wyszedł więc można już posłużyć się przepisami, które tam pokazywaliśmy i wrzucić je na bloga. Na pierwszy ogień idzie ten deser, bo jest prosty pyszny i jego przygotowanie nie wymaga przerywania sjesty na zbyt długo :)
   A wszystkich,  którzy mieliby ochotę poczytać całość magazynu Spring Plate (co zresztą szczerze polecam, bo ciekawych treści tam całkiem sporo), odsyłam pod ten adres. 


For English version, roll down...

Potrzebne będzie: 
  • 0,5 kg brzoskwiń
  • 3 łyżki wody
  • 60 ml. goden syrup lub płynnego miodu
  • Jogurt naturalny
  • borówki
  • Listki mięty   

   Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do rondelka razem z wodą i golden syrup. Przesmażamy przez chwilę, tak żeby owoce zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie, a objętość całości zredukowała się o połowę. Trwa to około pół godziny i spokojnie można zrobić to dzień wcześniej. Z podanej ilości brzoskwiń wyjdzie Wam mniej więcej tyle gotowego musu, żeby przygotować cztery porcje deseru.

   Zredukowane brzoskwinie trzeba oczywiście kompletnie wystudzić A następnie wyłożyć, na przykład do tytułowego słoika, warstwami.  Jogurt, brzoskwinie, borówki, jogurt, brzoskwinie, borówki  i listek mięty tak jak na zdjęciu żeby ostatecznie upiększyć. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz


Peach and blueberry dessert

You will need:
  • 500 grams peaches
  • 3 tbs. of water
  • 60 ml. golden syrup or honey
  • yoghurt
  • blueberries  


   Peel and cut the peaches into eights. Place the water and honey into a small saucepan over a medium heat.
Give it a little stir. Add the peaches and when it comes to a simmer, cook them over a low heat about 20 minutes until its half reduce dand the juices thicken. Stir from time to time. Cool the mixture and then spoon into the glasses. Then spoon some yoghurt on the top of peaches jam and finish with the blueberries.

Text: Aga



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki Marta...a taki deser możesz spokojnie zjeść na śniadanie ;)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Urzekł mnie Wasz borówkowy cykl, a pierwsze zdjęcie szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała propozycja a zdjęcia jak zwykle zachwycają:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny ten deser :)

    OdpowiedzUsuń