piątek, 7 września 2012

Tarta ze śliwkami




   Zawsze twierdziłem, że śliwki to moje ulubione owoce. A w tym roku jakoś się nie składa. Nawet nalewka póki co nie powstała, a dawno nie było roku bez niej. Teraz więc chociaż taki drobny akcent. Proste, słodkie i pyszne... tutaj tarta w wersji z ciastem kruchym, bo moim zdaniem jednak trochę lepiej do śliwek pasuje.

   Przepis podpatrzyliśmy u White Plate.






Potrzebne będzie:

  • 125 gramów zimnego masła, które kroimy w kostkę
  • 125 gramów przesianej mąki
  • 75 gramów drobnego cukru
  • żółtko
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • pół kilograma śliwek - wydrylowanych i pokrojonych na połówki
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier do posypania
   Sypkie składniki (mąkę i cukier) wsypujemy do miski, a następnie wkładamy tam zimne masło i nożem kroimy je na drobne kawałki przy okazji otaczając je słodką mąką. Dodajemy żółtko i skórkę pomarańczową i wyrabiamy dopóki wszystko się nie połączy. Im krócej tym lepszy będzie efekt... Kiedy jest gotowe wylepiamy nim okrągłą foremkę do tart (wymiar na dole 24cm, na górze 26cm) Na wierzchu rozkładamy śliwki bebechami do góry, posypujemy cynamonem i pieczemy jakieś 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu posypujemy cukrem i nie odstępujemy na krok, bo wystarczy się na chwilę odwrócić, a pozostali domownicy wszystko zjedzą...

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







18 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Tarty ze śliwkami to jedne z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i pyszna jest, robiłam ją ze 3 razy pod rząd...tak nam zasmakowała

      Usuń
  2. Zdjęcia mają coś takiego w sobie. Dynamizm? Klimat? Tajemniczość?
    Nie wiem, ale bardzo mnie przyciąga.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciacho i zdjęcia oczywiście tez :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciacho rzeczywiście bardzo smaczne...za komplement dziękuję bardzo

      Usuń
  4. rewelacyjny klimat na zdjęciach, powiększ je trochę! będziemy mogli się nimi napawać na maksa! pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna stylizacja, bardzo ciekawie dobrane kolory i dodatki. Tarta na pewno też wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem co na tym blogu lepsze... przepisy czy te zdjęcia...? Panie Boże, cuda! Aż ślinka cieknie widząc fotki! Masz niesamowity talent do zdjęć i prezentacji dań. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa...motywujące...pozdrawiamy serdecznie

      Usuń
  7. I ja dolaczam sie do tych wszystkich "ohow i ahow"dotyczacych zdjec.Sa po prostu REWELACYJNE!!!!!!!Takie klimatyczne i z taka warstewka patyny...Gratulacje.Pozdrawiam wasza szalona rodzinke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy za miłe słowa i również pozdrawiamy

      Usuń
  8. Super! Jaki jest rozmiar Waszej formy do tarty?30 cm?

    OdpowiedzUsuń