czwartek, 6 września 2012

Rukola z kurczakiem, musem z ricotty i pomidorkami


   Sezon na pomidory w pełni, ale szczerze mówiąc nie chce nam się bawić w przygotowywanie domowych przecierów pomidorowych. Zresztą nie byłby to chyba interesujący przepis. Co innego, kiedy do pomidorów dołożyć takie składniki jak tutaj. Wyrazistą rukolę, delikatny serek i kurczaka marynowanego w musztardzie z miodem. To pyszny zamiennik standardowego, kurczakowego obiadu. Spróbujcie koniecznie.




Potrzebne będzie:

  • po 50 gramów miodu i musztardy dijon
  • 400 gramów pokrojonej w niezbyt grube paski piersi z kurczaka
  • 150 gramów sera ricotta
  • szczypta ziół prowansalskich
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • trzy garście pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • trzy garście rukoli 
   Z miodu i musztardy przygotowujemy bejcę do mięsa. Trzeba oba składniki po prostu porządnie wymieszać. Kurczaka delikatnie solimy, zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
   Kiedy kurczak się marynuje przygotowujemy mus z ricotty dodając do sera zioła prowansalskie i kilka kropli oliwy, a następnie ucierając wszystko na gładko blenderem. 
   Gdy godzina minie, wyjmujemy kurczaka z lodówki i smażymy na złoto na odrobinie oliwy z oliwek. Na talerzu rozkładamy najpierw rukolę, potem kładziemy kurczaka i pomidory, a na całość jeszcze po odrobinie musu twarogowego. Jeśli ktoś potrzebuje wersji dla hedonistów, można jeszcze na wierzchu położyć trochę kiełków brokuła lub posypać sezamem.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






9 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba, zabralabym na lunch!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba mamy za daleko, więc musisz zakasać rękawy i sama zrobić, nie będziesz żałować :)

      Usuń
  2. Zapisuję :) Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba sałatka, nada się na lunch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nada się na lunch, na obiad, na kolację... :)

      Usuń
  4. Prostota i pyszota !:) Zapisuję , na pewno zrobię, tym bardziej, że dzisiaj zakupiłam pomidorki koktajlowe!:)
    mniam, pozdrawiam, Ania!

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonała pyszna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  6. piersi z kurczaka z rukolą zawsze są przepyszne, a z dodatkiem pomidorków i ricotty to musi być coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń