Dzisiaj kolejna propozycja na deser z rabarbarem. I zapewne nie ostatnia, bo sezon w pełni i rabarbar atakuje nas ze wszystkich straganów na rynku. To ciasto łączy w sobie kwaskowaty, wczesnowiosenny smak rabarbaru i budyniową słodycz. Wierzcie nam, połączenie wciska w fotel i każdy, kto zdecyduje się z tego przepisu skorzystać, na pewno nie będzie żałował.
Oryginał pochodzi z The Australian Women's Weekly.
Potrzebne będzie:
- 200 gramów miękkiego masła
- pół szklanki drobnego cukru
- dwa jaja
- 185 gramów mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 gramów waniliowego budyniu w proszku
- 350 gramów obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
- do posypania kilka łyżek cukru demerara
- kilka łyżek cukru pudru, do oprószenia po upieczeniu
oprócz tego, na budyń będziemy potrzebować:
- dwóch płaskich łyżek waniliowego budyniu w proszku
- 2-3 łyżek cukru
- 1 szklankę mleka
- 1 łyżkę masła
- dwóch łyżeczek ekstraktu z wanilii
Zaczynamy od przygotowania budyniu, bo będziemy i tak musieli zaczekać aż ostygnie. Odlewamy trochę mleka (ok.70ml) i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie wlewamy rozpuszczony budyń cały czas mieszając. Innymi słowy przygotowujemy to dokładnie tak jak zwykły budyń. Po zagotowaniu i dokładnym rozprowadzeniu, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i ekstrakt z wanilii, i studzimy pod przykryciem.
W osobnej misie przygotowujemy ciasto. Najpierw miksujemy masło, a potem - nadal miksując - stopniowo dodajemy cukier i jaja. Składniki sypkie przesiewamy, a potem stopniowo wrabiamy w masę maślaną. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy. Najpierw na jej dno wykładamy połowę ciasta i wyrównujemy powierzchnię. Na nią wykładamy ostudzony budyń, a na niego łyżeczką delikatnie nakładamy drugą połowę ciasta tak aby pokryć warstwę budyniu i wyrównujemy. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i posypujemy cukrem demerara.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez godzinę i kwadrans. Po ostudzeniu posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Pstrykała: Aga
Bardzo lubię dodawać budyń do ciast. Nadaje im niezwykłego smaku i charakteru. Twój wstęp jak i ciacho mocno mnie przekonuje. Zapisuję z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Pyszna rabarbarowa propozycja!
OdpowiedzUsuńPRzepyszne:)
OdpowiedzUsuńIle mleka i masła do budyniu?
OdpowiedzUsuńjuż poprawione...dzięki
Usuń