Sezonowego gotowania ciąg dalszy. Niewiele czasu upłynie i po szparagach zostanie wspomnienie, jak sen jaki złoty, więc trzeba korzystać z okazji.
Dzisiaj w formie kremowej zupy, podkręconej trochę smakiem pora i cebuli. Warte polecania pełną piersią.
Potrzebne będzie:
- pęczek zielonych szparagów pokrojonych na trzy części
- białe i jasnozielone części jednego dużego pora drobno posiekane
- pokrojona w kostkę duża cebula
- kilka gałązek tymianku
- cztery łyżki masła + łyżka masła i oliwy do podsmażenia szparagów
- litr bulionu drobiowego, najlepiej takiego, który sami wcześniej przygotowaliście, ale w wersji studenckiej, wystarczy zrobiony z kostki rosołowej
- jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sok z ćwiartki cytryny
- 100 ml. śmietany 30% (my używamy Piątnicy)
- sól i pieprz
W dużym garnku na maśle szklimy cebulę z czosnkiem, a potem dodajemy posiekanego pora i tymianek dusimy przez kilka minut, dopóki warzywa nie zmiękną (5-8 minut). Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok 8 - 10 minut. Na patelnie wrzucamy szparagi wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i na łyżce masła i łyżce oliwy smażymy przez kilka minut, uważając, żeby nie spalić czosnku. Następnie zdejmujemy z patelni i skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Warto na tym etapie odłożyć kilka główek szparagów do dekoracji finalnej.
W garnku łączymy ze sobą szparagi i resztę warzyw i całość miksujemy na gładki krem. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a dla uzyskania bardzo gładkiej konsystencji można przetrzeć przez sito. Dekorujemy odłożonymi wcześniej główkami szparagów i gotowe.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
kremowa, lekka, delikatna.
OdpowiedzUsuńwspaniała!
za krem ze szparagów jest w stanie dać się pociąć, no dobra za dużo powiedziane ale bardzo lubię
OdpowiedzUsuńSzparagi i por? Juz mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam w tym roku szparagów, pech...
OdpowiedzUsuńAle chyba popełnię ten krem ;)