Uparcie będziemy w najbliższym czasie publikować przepisy na potrawy wykonywane z produktów sezonowych. Dzisiaj kolejne podejście do rabarbaru, tym razem zamkniętego w babeczkowych foremkach.
Przepis oryginalny pochodzi z Feast Nigelli Lawson, jednak został dosyć poważnie zmodyfikowany. W tej formie również smakują wybornie. Agnieszka twierdzi nawet, że to najlepsze babeczki jakie jadła...
Potrzebne będzie:
- kopiasta szklanka cukru muscovado lub demerara
- jedno jajo
- ćwierć szklanki oleju
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szklanka maślanki
- około ćwierć kilograma rabarbaru pokrojonego w kostkę
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
- dwie kopiaste szklanki mąki pszennej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- do posypania dwie łyżki któregoś z wcześniej wspomnianych cukrów trzcinowych i łyżeczka cynamonu
Potrzebne nam będą dwie misy. W pierwszej łączymy wszystkie oprócz cukru składniki suche. W drugiej najpierw mieszamy cukier z olejem, a następnie mieszając dodajemy jajo, maślankę i aromat waniliowy. Gdy składniki się połączą wrzucamy rabarbar i orzechy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, a potem wylewamy do formy do babeczek (3/4 wysokości). Z wierzchu posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, przez około 20 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem).
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Jeszcze nie mam dosc rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, dobreeeee :))) Są przepuchate i z pysznym topem. Wyszło aż 18!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis i rabarbar też zamroziłam według twojej instrukcji.
Pozdrawiam
cieszymy się, że smakowało...również pozdrawiamy
UsuńA czy można użyć zwykłego-białego cukru??
OdpowiedzUsuńużyć zawsze można :) próbuj
UsuńKochani, podpowiedzcie gdzie kupić dobre papierowe foremki na muffinki? Te, które kupiłam straciły formę i rozmiękły zanim nałożyłam ciasto do końca :( Moje muffinki są kwadratowe i rozlane na boki, dokładnie tak jak rozmemłane papierowe formy. Na szczęście w smaku nie mają sobie równych, choć po dodaniu muscovado moje są bardziej "opalone". Dziękuję za świetny przepis - asia
OdpowiedzUsuńspróbuj tutaj
Usuńhttp://www.tortownia.pl/
cieszę się, że smakowały
polecamy się :) i pozdrawiamy