poniedziałek, 28 maja 2012

Muffiny rabarbarowe z cynamonowym cukrem



   Uparcie będziemy w najbliższym czasie publikować przepisy na potrawy wykonywane z produktów sezonowych. Dzisiaj kolejne podejście do rabarbaru, tym razem zamkniętego w babeczkowych foremkach. 
   Przepis oryginalny pochodzi z Feast Nigelli Lawson, jednak został dosyć poważnie zmodyfikowany. W tej formie również smakują wybornie. Agnieszka twierdzi nawet, że to najlepsze babeczki jakie jadła...



Potrzebne będzie:
  • kopiasta szklanka cukru muscovado lub demerara
  • jedno jajo
  • ćwierć szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szklanka maślanki
  • około ćwierć kilograma rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • dwie kopiaste szklanki mąki pszennej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • do posypania dwie łyżki któregoś z wcześniej wspomnianych cukrów trzcinowych i łyżeczka cynamonu

   Potrzebne nam będą dwie misy. W pierwszej łączymy wszystkie oprócz cukru składniki suche. W drugiej najpierw mieszamy cukier z olejem, a następnie mieszając dodajemy jajo, maślankę i aromat waniliowy. Gdy składniki się połączą wrzucamy rabarbar i orzechy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, a potem wylewamy do formy do babeczek (3/4 wysokości). Z wierzchu posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, przez około 20 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem). 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







7 komentarzy:

  1. Jeszcze nie mam dosc rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, dobreeeee :))) Są przepuchate i z pysznym topem. Wyszło aż 18!
    Dzięki za przepis i rabarbar też zamroziłam według twojej instrukcji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszymy się, że smakowało...również pozdrawiamy

      Usuń
  3. A czy można użyć zwykłego-białego cukru??

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani, podpowiedzcie gdzie kupić dobre papierowe foremki na muffinki? Te, które kupiłam straciły formę i rozmiękły zanim nałożyłam ciasto do końca :( Moje muffinki są kwadratowe i rozlane na boki, dokładnie tak jak rozmemłane papierowe formy. Na szczęście w smaku nie mają sobie równych, choć po dodaniu muscovado moje są bardziej "opalone". Dziękuję za świetny przepis - asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj tutaj
      http://www.tortownia.pl/
      cieszę się, że smakowały
      polecamy się :) i pozdrawiamy

      Usuń