Bardzo lubimy szybkie przekąski zapiekane w piekarniku. Ta może do najszybszych nie należy, ale wysiłek włożony w jej przygotowanie w zupełności rekompensuje widok dwuletniej Zosi, która ze smakiem zajada grzankę ze smażoną pietruszką z czosnkiem. W jej wieku nie tknąłbym takiego paskudztwa nawet kijem. Zresztą dziesięć lat później pewnie też nie. No ale wtedy, pietruszka kojarzyła mi się tylko z wygarnianiem jej na brzeg talerza z zupy pomidorowej...
Idealne na zbliżający się Dzień Dziecka :)
Potrzebne będzie:
- pół bagietki
- pęczek pietruszki
- dwa ząbki czosnku
- oliwa do smażenia i skropienia kanapek
Bagietkę kroimy na kanapki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (a jeszcze lepiej smarujemy nią, przy pomocy pędzelka). Pietruszkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni trzy łyżki oliwy i smażymy na nich pietruszkę z czosnkiem, przerywając zanim czosnek zrobi się brązowy. Wykładamy usmażoną natkę na kanapki i zapiekamy je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez jakieś 10 minut.
Przepis Marty Gessler.
Przepis Marty Gessler.
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńJuż mi się podoba, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń