wtorek, 15 maja 2012

Glazurowana marchew z tymiankiem




   Na początek dnia dzisiejszego mała przystawka. Przećwiczyliśmy ją nie raz i wychodzi z tego coś pysznego. A niby drobiazg. Świetnie pasuje do mięs i ziemniaków, a dla oszczędnych w kalorie również, jako danie główne. 






Potrzebne będzie:   
  • około ćwierć kilograma świeżej marchwi
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru
  • garstka liści tymianku
  • sól, pieprz
   Marchew obieramy, kroimy na kawałki, a następnie obsmażamy na maśle w rondelku. Zalewamy wodą, solimy i pieprzymy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny, dopóki marchew nie zmięknie. Pod koniec gotowania, cała woda powinna już odparować.
   Na koniec marchew posypujemy cukrem i delikatnie mieszając, czekamy aż pokryją się glazurą. Na talerzu posypujemy świeżym tymiankiem.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz