niedziela, 6 maja 2012

Lody waniliowe z sosem malinowym




   Jeśli pomyśleliście, że przy niedzieli ograniczymy się wyłącznie do dwuminutowej kawy mikrofalowej, to oczywiście jesteście w błędzie. Trzeba do tego koniecznie dołożyć coś słodkiego. Spróbujmy więc połączenia lodów waniliowych z malinami... niebo w gębie...





Potrzebne będzie:

  • 300 gramów malin (o tej porze roku, niestety jeszcze mrożonych)
  • torebka cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • ulubionych lodów waniliowych, tyle ile zjecie
   Maliny z cukrem miksujemy blenderem na gładki masę. Doprawiamy sokiem z cytryny do smaku, a następnie całość przecieramy przez sitko, tak żeby pozbyć się nasion. 
   Lody wykładamy na talerzyk, polewamy sosem, ozdabiamy listkiem mięty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wszystko... roboty tyle co nic, a w restauracji minimum 20 zł. za porcję. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga




1 komentarz: