sobota, 3 marca 2012

Krem z brukselki





Dzisiaj zupa brukselkowa. Zupa z kategorii "banalne w przygotowaniu" chociaż nie wszyscy lubią (na przykład ja nie znoszę). Jednak ci, którzy nie mają nic przeciwko brukselce, mówili, że pyszna. Smakowała nawet naszej dwuletniej córeczce więc chyba coś musi w tym być.




Potrzebne będzie:
  • pół kilograma brukselki
  • dwa ziemniaki
  • cebula
  • dwie łyżki masła
  • trzy szklanki bulionu warzywnego
  • kubek (250 gramów) śmietany 36%  (najlepiej znowu Piątnicy - choćby dlatego, że kojarzy się z Piatnicą)

Brukselki kroimy na połówki a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. 
W dużym garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy brukselki i ziemniaki, i smażymy jeszcze przez chwilkę. Teraz wlewamy bulion i gotujemy jakieś pół godzinki, aż wszystko ładnie zmięknie. Na koniec miksujemy na gładko, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem...
Najlepiej smakuje podane z grzankami.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz