czwartek, 10 maja 2012

Ciasteczka z M&M'sami


   Kompromisy, to temat nieustannie obecny w relacjach z naszymi dziećmi. Pewnie nie tylko z naszymi. Nic przyjemnego, bo jak wiadomo, kompromis to sytuacja, kiedy kobieta chce kupić futro, facet samochód, a kupują płaszcz i trzymają w garażu. Tak też się dzieje, kiedy nie sposób zachęcić dzieciaków do spróbowania domowych wypieków, bo zamiast nich, na tapecie są sklepowe gotowce. Nic prostszego, niż połączyć jedno z drugim. W ten właśnie sposób powstały ciasteczka z M&M'sami. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki 101 cakes & bakes. 
Potrzebne będzie:
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 80 gramów drobnego cukru
  • 1 łyżka golden syrup
  • 150 gramów mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 gramów M&M
   Masło z cukrem ubijamy mikserem na jasną masę, a potem dodajemy syrop, nadal miksując. Mąkę i proszek mieszamy w osobnej misie i wsypujemy do masy maślanej. Dodajemy M&M'sy. Mieszamy rękoma. Formujemy około tuzina kulek i kładziemy na blasze w dość dużych odstępach. Nie trzeba ich spłaszczać, bo podczas pieczenia same rozjadą się na boki. 
   Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy po tym czasie, pomimo tego, że wydają się surowe. Stwardnieją w trakcie studzenia. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



1 komentarz: