Nazwa brzmi tajemniczo, ale jeśli próbujecie czasami zrobić ze swojej kuchni cukiernię, to często przyda Wam się właśnie coś takiego. Pojawia się w przepisach na słodkości zaskakująco często. W tym kontekście równie zaskakujące jest, dlaczego tak trudno go w Polsce kupić. Na szczęście, całkiem niewielkim nakładem sił i środków, można taki syrop zrobić w domu samodzielnie. Nie dość, że się często przydaje, to jeszcze pięknie wygląda na półce.
Pierwotny przepis pochodzi z tej strony.
- 1,2 kg cukru
- 650 ml. wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Na początek bierzemy 200 gramów cukru i 50 ml. wody, gotujemy to razem w dość dużym garnku, tak żeby potem zmieściły nam się w nim wszystkie składniki. Po jakimś czasie cukier skarmelizuje i w efekcie powstanie ciemnozłota, rzadka masa. Trzeba dobrze wyłapać moment, w którym zdejmiemy garnek z kuchni, bo jeśli zostawimy zbyt długo, to cukier się przypali, co nada mu gorzkiego smaku.
Po zdjęciu z ognia, do garnka dodajemy resztę - tj. 600 ml. - wrzącej wody. Trzeba to robić ostrożnie i stopniowo, bo jeśli wlejecie całość na raz, to garnek wybuchnie Wam w twarz. Na koniec dodajemy resztę cukru i syrop z cytryny. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej godzinę, najlepiej w ogóle nie mieszając, aż syrop zgęstnieje. Ostatni etap to odpowiednie dobranie gęstości. Gotowy syrop powinien mieć konsystencję miodu. Jeśli to co powstało jest rzadsze, to po prostu pogotujcie jeszcze trochę, tak żeby odparować nadmiar wody. Jeśli jest zbyt gęste, rozcieńczcie gorącą wodą.
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz
Ciekawa jestem, czy smakuje tak samo jak sklepowy wariant...
OdpowiedzUsuńJa chyba się podejmę zrobienia go:) wygląda fajnie, dobrze mieć w domu taki syrop do deserów czy naleśników.
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić, bo bardzo polubiliśmy angielski deser honeycomb.
OdpowiedzUsuńŚwietne! Gratuluję, chyba też kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńZrobilam taki, używam w domu do wieeeeeelu dań, np. do kawki czasem, czasem dosładzam odrobiną sos pomidorowy jesli jest zbyt kwaskowy itp itd.polecam, w smaku bardzo podobny do oryginalu
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :) jak długo można go przechowywać i czy krystalizuje się jak miód?
OdpowiedzUsuńrobiliśmy go w kwietniu a używamy do teraz i jest w porządku...nie, nie krystalizuje się
Usuńz tego co wiem Golden Syrup produkowany jest z trzciny cukrowej. Czy w tym przepisie należy użyć cukru trzcinowego czy zwykłego???
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy, na które trafiliśmy mówią o zwykłym cukrze i z takiego też my robiliśmy... W smaku wychodzi bliski oryginału, więc nic nie kombinowaliśmy. Z drugiej strony, nie widzę problemu, żebyś spróbowała trzcinowego...
Usuń