niedziela, 22 kwietnia 2012

Zapiekana kanapka z gruszką


   To zaskakujące na ile różnych sposobów można przygotować zapiekane kanapki. Kiedy pomyślę o fast foodach proponujących zawsze te same zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem, robi mi się szkoda ludzi, którzy muszą się do nich ograniczać. 
   Dzisiaj próba udowodnienia, że nawet tak pozornie dziwne połączenia jak ser z gruszką, mogą w efekcie dać coś pysznego i zaskakującego. 






Potrzebne będzie:
  • kilka kromek dobrego chleba
  • kilka plastrów ulubionego żółtego sera
  • pokrojona w cienkie plasterki gruszka
  • kilka plasterków wędzonej szynki
  • masło
   Na kanapkach kładziemy po plasterku sera, na niego kilka plasterków gruszki i plasterek szynki. Teraz wystarczy na wolnym ogniu, obsmażyć kanapki z obu stron na maśle. Można to zrobić pod przykrywką. Oczywiście smażymy do momentu, kiedy chleb nabierze złotej barwy, a ser się rozpuści. Pycha. Chrupiące i kremowe jednocześnie. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







2 komentarze:

  1. Zapiekane kanapki są najlepsze. To zaskakujące połączenie i na pewno odbiega od budkowych fast foodów

    OdpowiedzUsuń
  2. wcale nie wątpię, że to pyszne połączenie :) lubię takie zapiekane kanapki z nutą słodyczy, np. jeszcze z dodatkiem miodu

    OdpowiedzUsuń