piątek, 4 maja 2012

Sałata z pomidorów i pietruszki





   Ta sałata powstała jako uzupełnienie do pałek z kurczaka opisywanych w poprzednim poście. Zastanawialiśmy się, jaki smak będzie dobrze grał z mięsem i uznaliśmy, że dojrzałe, soczyste, słodkie pomidory (warto kupić te najlepszego gatunku) będą idealne. I sprawdziło się, pasuje to świetnie. 


Potrzebne będzie:
  • trzy ogromne, obrane ze skórki, pomidory
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • dwa ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • pół łyżeczki oregano (najlepiej świeżego, ale my musieliśmy ratować się suszonym)
  • duża garść grubo i niedbale posiekanej pietruszki
  • garść porwanej na strzępy bazylii
  • trzy łyżki oliwy
  • sól
   Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Żeby skórka idealnie zeszła, trzeba je na trzy minutki włożyć do wrzątku, a potem na ten sam czas do wody lodowatej. 
   Cebulę siekamy w piórka, czosnek i pietruszkę grubo i nieregularnie, a liście bazylii wystarczy porwać w palcach. Mieszamy wszystko, skrapiamy oliwą i solimy do smaku. Po chwili, gdy się przegryzie, jest gotowe do jedzenia. Smak prosty, ale porywający, jeśli oczywiście nie oszczędzaliście na pomidorach i oliwie.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







1 komentarz:

  1. znalezione na foodgawker, piękne zdjęcia, kocham mlecze!

    OdpowiedzUsuń