piątek, 12 grudnia 2014

Czekoladowo-gruszkowe clafoutis- Pear and chocolate clafoutis




   Ubyło ostatnio polskich owoców w sklepach i na rynku. Jako jedne z ostatnich, jak co roku, trzymają się gruszki. Ćwiczymy je na różne sposoby od dawna i tym razem padło na takie clafoutis. 





   Agnieszka od lat raczy mnie przepisami z cynamonem. A ja, szczerze mówiąc, do cynamonu pałam najwyżej średnią miłością. Może to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to przedszkolne kluski z cynamonem, prześladowały mnie przynajmniej raz w tygodniu... W każdym razie, jeśli nie muszę to rezygnuję. 
   Przy okazji tego deseru odkryłem, przy pomocy "wiedzącego" znajomego, coś absolutnie niesamowitego, co pozwala jeść desery cynamonowe nawet jeśli cynamonu nie lubicie. Otóż cynamon nie ma smaku. Wiem jak to brzmi, bo sam zareagowałem podobnie, ale wierzcie mi, że naprawdę tak jest. Żeby się przekonać, wystarczy potrawę z cynamonem zjeść zatykając jednocześnie nos... Cały cynamonowy smak znika, jak sen jaki złoty :) Wrażenie jest cokolwiek niesamowite...
   Przepis w oryginale pochodzi z książki Erica Lanlarda pt. "Chocolat".


Potrzebne będzie:

  • masło do posmarowania naczynia
  • łyżka brązowego cukru
  • 225 gramów mlecznej czekolady
  • 75 gramów mąki 
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jaja
  • 60 ml. śmietany 36%
  • 250 ml. mleka
  • 3 gruszki

   Piekarnik nagrzać 180 stopni Celsjusza. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Foremkę o wymiarach 20 na 30 cm. wysmarować masłem i wysypać brązowym cukrem. Czekoladę rozpuścić w misce w kąpieli parowej. Mąkę przesiać i razem z cynamonem wymieszać w misce, do mąki wbić jaja, dodać śmietanę i mleko. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą dodać schłodzoną rozpuszczoną czekoladę, znowu wymieszać i wylać do przygotowanego naczynia. Powrzucać plastry gruszki pozwalając im utonąć. Piec 20-25 minut, kiedy wierzch się zsiądzie ostudzić a potem schłodzić w lodówce i takie właśnie podawać...

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga


Pear and chocolate clafoutis

You will need:

  • butter, for greasing 
  • 1 tablespoon packet light brown sugar
  • 225 grams chocolate, coarsely chopped
  • 75 grams all-purpose flour
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 4 eggs
  • 60 ml heavy cream
  • 225ml milk
  • 3 ripe pears, peeled, cored, and thickly sliced



   Preheat the oven to 180 Celcius degrees. Grease ceramic baking dish ( 20x30cm) and sprinkle with the sugar. 

   Melt the chocolate in a heatproof bowl set over a saucepan of barely simmering water, making sure the surface of the water does not touch the bowl. 
   Sift together the flour and cinnamon into a bowl, then beat in the eggs, cream, and milk to form a batter. Stir in the melted chocolate, then pour it into the prepared dish. sprinkle the pears all over the chocolate custard, letting them sink. 
   Bake in the oven for 20-25 minutes, or until set. Let cool completely in the dish, then chill in the refrigerator before serving. 

Tekst: Aga





2 komentarze:

  1. Nie przekonałeś mnie co do tego cynamonu. Jeśli zatkasz nos, nie rozpoznasz wielu smaków. Dlatego, że zmysły działają razem - jeśli "odetniesz" któryś z nich, pozostałe lekko się pogubią i mogą dawać mylne lub niepełne sygnały. Widziałeś kiedyś, jak kucharze dają plamę przy testach smakowych, gdy zawiąże im się oczy? Bez węchu jest jeszcze gorzej...
    Niemniej, deser wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, masz rację, tylko że tutaj nie mówimy o lekkim pogubieniu tylko o stuprocentowej zależności od zmysłu powonienia. Spróbuj nasypać sobie na język odrobinę czystego cynamonu z zatkanym jednocześnie nosem... przypomina to próbę zjedzenia drobnego piasku...

      Usuń