piątek, 21 marca 2014

Zupa z zielonego groszku i bazylii



   Na zewnątrz wiosna powoli dochodzi do głosu, warto więc i na świątecznym stole zadbać o jakiś zielony akcent. Taką funkcję z powodzeniem spełni zupa z mrożonego, zielonego groszku. Banalnie prosta w przygotowaniu, ale wcale nie banalna w smaku

piątek, 14 marca 2014

Cytrynowa babka - Lemon bundt cake




   Każdy kulinarny purysta, zarzuciłby nam pewnie, że cóż to za babka, skoro pieczona bez dodatku drożdży. Niby racja; umówmy się jednak, że tym razem nazywamy to ciasto babką ze względu na charakterystyczny kształt...

poniedziałek, 10 marca 2014

czwartek, 6 marca 2014

Brunch Wielkanocny - Easter brunch





   Dziś następna propozycja, która sprawi, że tegoroczne święta wielkanocne będą inne niż zwykle. W końcu to nie wigilia, gdzie za każdym razem przygotowujemy te same potrawy... w Wielkanoc można eksperymentować, a jedyny obligatoryjny składnik to jaja... 


wtorek, 4 marca 2014

Warsztaty w Akademii Nikona



   Dziś będzie o czymś innym niż zwykle. Postaram się Was nie zanudzić, ale Ci którzy spodziewali się kolejnego pysznego przepisu, niestety się rozczarują. Napiszę dwa słowa na temat warsztatów fotograficznych, w których uczestniczyliśmy w minioną sobotę; warsztatów, przez ich twórców nazwanych Akademią Nikona.

niedziela, 2 marca 2014

Babka czekoladowa z kawą i kardamonem - Chocolate bundt cake with coffee and cardamon





   Święta wielkanocne coraz bliżej, pora więc zacząć stopniowo wymyślać pyszne rzeczy, które przy ich okazji przygotujemy i zjemy. Na pierwszy ogień idzie czekoladowa babka z kawą i kardamonem.