niedziela, 2 marca 2014

Babka czekoladowa z kawą i kardamonem - Chocolate bundt cake with coffee and cardamon





   Święta wielkanocne coraz bliżej, pora więc zacząć stopniowo wymyślać pyszne rzeczy, które przy ich okazji przygotujemy i zjemy. Na pierwszy ogień idzie czekoladowa babka z kawą i kardamonem. 





   Kardamon, jak wiadomo, świetnie pasuje zarówno do czekolady, jak i do kawy. A że ostatnimi czasy często mamy na niego smak, więc nie ma się co dziwić, że i w tej babce gra pierwsze skrzypce. 
   Przepisem tym rozpoczynamy publikację serii propozycji wielkanocnych, które powstały we współpracy z ZT Kruszwica, producentem m.in. oleju kujawskiego, który bezpośrednio przed świętami zrobi z nich pięknego e-booka, którego będzie można ściągnąć z sieci. Kiedy już się tam pojawi wkleimy tutaj odpowiedni link. 

For English version, roll down...

Potrzebne będzie:
  • 115 gramów mąki
  • 150 gramów cukru
  • 40 gramów kakao
  • 2 ziarenka kardamonu zgniecione w moździerzu
  • 1,5 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 150 śmietany kremówki 30%
  • 70 oleju kujawskiego
  • 110 ml świeżo zaparzonej kawy
Na polewę:
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 25 gramów masła
  • 30 ml kremówki 30%
  • 1 ziarenkko kardamonu
  • do przybrania kandyzowana skórka cytrynowa
   Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza; foremkę do babki o średnicy 21 cm. (wysokośc 8 cm.) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną lub mąką.
   Suche składniki ciasta przesiewamy i mieszamy w misie. W osobnej misce przez minutę miksujemy jajka, dodajemy śmietanę, olej i mieszamy dopóki się wszystko połączy. Następnie masę wlewamy do składników suchych i miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy gorącą kawę i znowu mieszamy. Wylewamy do foremki. Pieczemy około 45 minut do prawie suchego patyczka .
   W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i kremówkę. mieszamy i studzimy.
    Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy polewą.

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga



 Chocolate bundt cake with coffee and cardamon


You will need:


Fot the chocolate bundt:
  • 115 grmas flour
  • 150 grams sugar
  • 40 grams cocoa powder
  • 1,5 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 pinches of salt
  • 2 seeds cardamon, ground 
  • 2 eggs
  • 150 ml heavy cream (30%)
  • 70 ml oil
  • 110 ml freshly brewed coffee, hot
For the chocolate glaze:
  • 100 grams dark choclate
  • 25 grams butter
  • 30ml double cream 30%
  • 1 seed cardamon, ground
  • lemon candied 
   Preheat the oven to 180 Celcius degrees. Butter the 21 cm bundt pan and dust with flour.
   Sift all dry ingredients and set aside. In another bowl wisk the eggs for about a minute. Add the oil and cream and mix until homogenous.
   Pour the egg, oli and cream mixture into the dry ingredients and mix until a batter forms. Slowly add the hot coffee to the batter and mix in until homogenous. Pour the batter into the prepared bundt pan. Bake for about 45 minutes or until a toothpick inserted comes out barely clean. 
   Allow the bundt to cool completely. Prepare the chocolate glaze. Melt the chocolate in a small bowl set over a pan with a little simmering water in it. Set it aside and add the butter, cream and cardamon. Mix until shiny and let it cool. Pour over cooled bundt and sprinkle with chopped lemon candied peel.

Text: Aga





8 komentarzy:

  1. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciemne wypieki. Ta babka wygląda świetnie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo efektowna, ten kolor! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo efektowna i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna!!!
    Dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń