środa, 26 lutego 2014

Chlebojaje - French toasts with parmesan and tomatoes





   Dziwna nazwa, prawda? Raczej nie ma szans, żeby było dużo przekierowań na bloga z wyszukiwarki :) Cóż można poradzić, skoro takie tosty naprawdę nazywają się właśnie chlebojaje. Nazwa nie jest nasza tylko zasłyszana, ale świetnie oddaje charakter.




   Chlebojaje warto rozważyć jako propozycję śniadaniową w weekend albo dzień wolny. My, z racji mojego urlopu, mieliśmy ostatnio sporo wolnych poranków, więc był czas żeby sobie dogadzać. Samo przygotowanie nie jest może skomplikowane, ale na pewno dosyć czasochłonne. Sporo czasu mija na tarciu sera, obieraniu i krojeniu pomidorów itd... samo smażenie to już na szczęście chwilka. 
   W trochę uboższej wersji, pamiętam takie śniadania z dzieciństwa. Z oczywistych względów nie używało się wtedy parmezanu, więc musiał wystarczyć chleb maczany w jajku i smażony na maśle. Też smaczne, ale dodanie sera i pomidorów sprawia, że chlebojaje awansują w skali smaku o kilka poziomów. 


For English version, roll down...

Potrzebne będzie:
  • kilka kromek chleba (nie musi być pierwszej świeżości)
  • dwa jaja
  • garść tartego parmezanu
  • dwa obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę pomidory
  • łyżka masła
  • szczypta soli
   Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i pozbawiamy nasion, a następnie siekamy na grubą kostkę. Jaja wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i doprawiamy solą. 
   Samo przygotowanie wymaga niestety odrobiny wprawy. Postaram się to opisać jak najdokładniej, bo pewną sztuką jest osiągnięcie efektu, w którym ser na chlebojaju jest roztopiony z wierzchu, a jednocześnie udało się nie spalić warstwy jajka od spodu. Kluczem do sukcesu jest kilka elementów. Po pierwsze trzeba zdjąć patelnię z ognia na czas wykładania na chleb sera i pomidorów, a po drugie, kiedy już trafią one na chleb, trzeba patelnię przykryć pokrywką, wlewając na nią uprzednio odrobinę wody. Dzięki temu pod pokrywką patelni powstanie para wodna, która zdecydowanie przyspieszy topienie się sera. 
   Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki, rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Kromki chleba maczamy z obu stron w jajku, a następnie wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę z jednej strony, a potem (jak było wyżej) zdejmujemy patelnię z ognia i obracamy kromki na drugą stronę. Wykładamy na nie po trochu sera i pomidorów, wlewamy łyżkę wody, przykrywamy pokrywką i wracamy z patelnią na kuchnię. Smażymy na wolnym ogniu dopóki ser się nie rozpuści. 

Przy garach: Tomasz
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga


French toasts with parmesan and tomatoes

You will need:
  • bread, slices
  • 2 tomatoes, without skin and seeds, chopped
  • 2 eggs
  • handful parmesan, grated
  • 1 tablespoon butter
  • pinch of salt
   Beat the eggs and a pinch of salt with a fork until the yolks and whites are combined. Stir in salt. Melt some butter over a frying pan on medium-low heat.
   Dip each slice of bread into the egg mixture both sides, allowing bread to soak up some of the mixture. Put them onto the frying pan and fry until slighlty brown on one side. 
   Set aside the frying pan, turn the slices of bread on the other side and put some parmesan and tomatoes on each slice of bread. Once again put the frying pan over the low heat, add a tablespoon of water, cover it and wait until cheese melts.

Text:Aga




2 komentarze: