Na zewnątrz wiosna powoli dochodzi do głosu, warto więc i na świątecznym
stole zadbać o jakiś zielony akcent. Taką funkcję z powodzeniem spełni zupa z
mrożonego, zielonego groszku. Banalnie prosta w przygotowaniu, ale wcale nie
banalna w smaku
Ciekawostką w przygotowaniu tej zupy jest fakt, że zielony groszek z
powodzeniem można dodać w postaci zamrożonej, świetnie rozmrozi się w trakcie
gotowania, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu…
To kolejny przepis, który pojawi się w darmowym, wielkanocnym e-booku ZT
Kruszwica…
For English, version roll down...
Potrzebne będzie:
- 500 gramów mrożonego, zielonego groszku
- litr bulionu drobiowego
- cebula
- 4 ziemniaki
- 100 ml. śmietany kremówki (30% - płynna)
- pęczek świeżej bazylii
- łyżka soku z cytryny
Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na łyżce masła i łyżce oliwy. Ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy wszystko przez
chwilę, a potem solimy i dodajemy bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Dokładamy groszek i gotujemy na małym ogniu dopóki groszek nie będzie miękki.
Dodajemy listki bazylii, gotujemy jeszcze dwie minuty, a następnie całość
miksujemy ręcznym blenderem. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i przecedzamy
przez sitko. Na koniec zabielamy całość śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem
jeśli jest taka potrzeba.
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
You will need:
Text: Aga
Pstrykała: Aga
Green peas and basil soup
You will need:
- 500 grams frozen, green peas
- 1 litre chicken stock
- 1 onion, chopped
- 4 potatoes, peeled and chopped
- 100ml, double cream (30%)
- basil leaves
- 1 spoon of lemon juice
- 1 tablespoon of butter
- 1 tablespoon of olive
Heat the butter and olive in a soup pot over medium heat, add the onion and cook until soft. Add potatoes and salt, cook for a while and add stock. Bring to a boil, lower the heat and cook until the potatoes are half soft. Add peas and boil until soft. Remove from the heat and add the whole basil leaves. Whiz in a blender until smooth. Add lemon juice and salt to taste. Strain the soup, add the cream and serve garnished with sour cream, leaves and peas.
lubię takie kremy:)
OdpowiedzUsuń