piątek, 21 marca 2014

Zupa z zielonego groszku i bazylii



   Na zewnątrz wiosna powoli dochodzi do głosu, warto więc i na świątecznym stole zadbać o jakiś zielony akcent. Taką funkcję z powodzeniem spełni zupa z mrożonego, zielonego groszku. Banalnie prosta w przygotowaniu, ale wcale nie banalna w smaku






   Ciekawostką w przygotowaniu tej zupy jest fakt, że zielony groszek z powodzeniem można dodać w postaci zamrożonej, świetnie rozmrozi się w trakcie gotowania, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu…
To kolejny przepis, który pojawi się w darmowym, wielkanocnym e-booku ZT Kruszwica…

For English, version roll down... 

Potrzebne będzie:
  • 500 gramów mrożonego, zielonego groszku
  • litr bulionu drobiowego
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 100 ml. śmietany kremówki (30% - płynna)
  • pęczek świeżej bazylii
  • łyżka soku z cytryny

   Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na łyżce masła i łyżce oliwy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy wszystko przez chwilę, a potem solimy i dodajemy bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładamy groszek i gotujemy na małym ogniu dopóki groszek nie będzie miękki. Dodajemy listki bazylii, gotujemy jeszcze dwie minuty, a następnie całość miksujemy ręcznym blenderem. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i przecedzamy przez sitko. Na koniec zabielamy całość śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga



Green peas and basil soup

You will need:

  • 500 grams frozen, green peas
  • 1 litre chicken stock
  • 1 onion, chopped
  • 4 potatoes, peeled and chopped
  • 100ml, double cream (30%)
  • basil leaves
  • 1 spoon of lemon juice
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 tablespoon of olive

   Heat the butter and olive in a soup pot over medium heat, add the onion and cook until soft. Add potatoes and salt, cook for a while and add stock. Bring to a boil, lower the heat and cook until the potatoes are half soft. Add peas and boil until soft. Remove from the heat and add the whole basil leaves. Whiz in a blender until smooth. Add lemon juice and salt to taste. Strain the soup, add the cream and serve garnished with sour cream, leaves and peas.

Text: Aga














1 komentarz: