wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasteczka Anzac





   Nie odzywaliśmy się od paru dni, bo przytrafiła się intensywna końcówka poprzedniego tygodnia. Dziś nadrabiamy ciastkami, które - o dziwo - wymyślone zostały jako żołnierska racja żywnościowa...


wtorek, 23 kwietnia 2013

Granola






   Dawno nie było żadnej propozycji śniadaniowej i gotowiście pomyśleć, że cały czas jemy na śniadania to samo więc nie ma o czym pisać. Nic bardziej mylnego...

wtorek, 16 kwietnia 2013

Risotto z grzybami i papryką




   Połączenie kuchni włoskiej z chińską wychodzi nadzwyczaj interesująco. Pierwotnie, w daniu miał jeszcze zaistnieć kurczak, ale okazało się, że smak jest na tyle pełen, że nie wymaga dodania mięsa.

piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowe ciasto z musem z białej czekolady




   Kolejny słodki piątek dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez czegoś pysznego do kawy. Tym razem sięgnęliśmy po gotowy przepis i - o dziwo - nic w nim nie zmienialiśmy. Okazało się, że słusznie, bo jest doskonały.


wtorek, 9 kwietnia 2013

Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym marynowane w oleju ryżowym i cytrynie, z glazurowaną marchewką i sosem z żurawinowego chrzanu




   Zdarzyło Wam się kiedyś zapomnieć dodać do potrawy jakiegoś kluczowego składnika i w ten sposób stworzyć coś zupełnie nowego? Mi się zdarzyło w ubiegły weekend, bo risotto, które opublikujemy na dniach, miało też zawierać tego kurczaka. 

piątek, 5 kwietnia 2013

Deser z jagodami




   Wiem, że o świeżych jagodach póki co można zapomnieć, ale trafiłem ostatnio w sklepie mrożone i nie mogłem się powstrzymać. Kosztowały majątek, ale warto było :). Tak więc z okazji piątku, żeby jeszcze bardziej osłodzić świadomość nadchodzącego weekendu, spróbujemy zrobić coś na słodko. 

środa, 3 kwietnia 2013

Kanapka z jajkiem, szpinakiem i boczkiem






   Jeśli przesadziliście z ilością ugotowanych na Wielkanoc jajek, a nie macie ich jeszcze po dziurki w nosie, to takie połączenie smaków może się Wam przydać.