środa, 3 kwietnia 2013

Kanapka z jajkiem, szpinakiem i boczkiem






   Jeśli przesadziliście z ilością ugotowanych na Wielkanoc jajek, a nie macie ich jeszcze po dziurki w nosie, to takie połączenie smaków może się Wam przydać. 





   My, oczywiście, ugotowaliśmy ich zbyt wiele, więc trzeba było coś wymyślić. Z oczywistych względów nie mogła to być banalna kanapka z jajkiem. Pomysł, żeby sałatę zastąpić liśćmi szpinaku i podkręcić wszystko smażonym boczkiem i francuską musztardą, jest Agnieszki i sprawdza się bardzo dobrze. 

Potrzebne będzie:
  • kilka kromek świeżego chleba
  • liście szpinaku
  • usmażony "na chrupko", pokrojony w plastry boczek
  • kilka ugotowanych na twardo jaj
  • musztarda francuska
  • masło do posmarowania chleba
   Problemu z przygotowaniem oczywiście nie będzie żadnego. Posmarowany masłem chleb, przykrywamy liśćmi szpinaku. Na nie kładziemy przesmażony boczek i pokrojone w grube plastry jaja. Dekorujemy francuską musztardą. Na wspominkowe, powielkanocne śniadanie, sprawa idealna.

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz




2 komentarze:

  1. Jedna z moich ulubionych kanapek na podróż, częściej z szynką szwarcwaldzką ;)

    OdpowiedzUsuń