piątek, 18 kwietnia 2014

Cykoria z jajkiem





   Kupując cykorię zwracajcie uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona tym bardziej gorzka w smaku, innymi słowy cykorie trzeba kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.

środa, 16 kwietnia 2014

Pasta z makreli - Smoked mackerel pate





   Wybór świeżej makreli ma absolutnie kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Świeża makrela powinna pachnieć dymem, bez żadnej kwaśnej nuty. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa przy kręgosłupie – jeśli jest czerwone, to znak że ryba jest nieświeża.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka z herbatą earl grey i porzeczkami - Earl Grey tea and red currant loaf cake






   Nigdzie nie jest powiedziane, że babka musi koniecznie mieć kształt babki… my w ramach walki z utartymi schematami, tym razem wybraliśmy formę prostokątną, ale w zasadzie można tu puścić wodze fantazji.

wtorek, 8 kwietnia 2014

Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage




   Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem. 

środa, 2 kwietnia 2014

Sałata z gruszką, boczkiem i włoskimi orzechami - Pear and bacon arugula salad with walnuts and parmesan



   Ta sałatka to kolejny przykład właściwego łączenia smaków. Rukola,  gruszki  i orzechy to połączenie tak naturalne, że nikomu chyba nie trzeba go dodatkowo przedstawiać. Do tego plastry chrupiącego, przesmażonego wędzonego boczku, a wszystko złamane dipem przygotowanym na bazie oleju z orzechów włoskich. Nic dodać, nic ująć…