poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka z herbatą earl grey i porzeczkami - Earl Grey tea and red currant loaf cake






   Nigdzie nie jest powiedziane, że babka musi koniecznie mieć kształt babki… my w ramach walki z utartymi schematami, tym razem wybraliśmy formę prostokątną, ale w zasadzie można tu puścić wodze fantazji.



   W tym przepisie jest jeszcze jeden element, który jest daleki od standardów. Mam oczywiście na myśli dodawanie do ciasta herbaty. I to zarówno w postaci naparu jak i liści. Nie ma się jednak czego obawiać, w produkcie finalnym występuje co prawda smak herbaty earl grey, ale liście są kompletnie niewyczuwalne.
   Przepis ten, jak i wiele innych równie ciekawych, znajdziecie w specjalnym wielkanocnym e-booku, który można za darmo pobrać stąd


For English version, roll down...

Potrzebne będzie:
  • 2 saszetki herbaty earl grey – rozprute i wysypane
  • 300 gramów mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gramów margaryny Palma
  • 200 gramów cukru
  • 3 jaja
  • 60 ml. maślanki
  • 250 gramów czerwonych porzeczek – mogą być mrożone + do dekoracji


Na lukier:
  • Szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
   Herbatę zalewamy 300 ml. wrzącej wody i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce margarynę ucieramy z cukrem, do której dodajemy po jednym jaja i miksujemy. Dodajemy zimną herbatę (razem z fusami) a następnie mąkę z proszkiem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy maślankę i mieszamy do połączenia składników. Wrzucamy porzeczki i delikatnie mieszamy tak żeby nie zniszczyć owoców. Foremkę (27 cm. na 9 cm.) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka (około godziny).
   Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy lukier rozprowadzając cukier puder w dwóch łyżkach wody. Gotowe ciasto polewamy lukrem i dekorujemy porzeczkami. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga


Earl Grey tea and red currant loaf cake


You will need:
  • 2 tea bags earl grey
  • 300 grams flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 150 grams margarine
  • 200 grams sugar
  • 3  eggs
  • 60 ml buttermilk
  • 250 grams currants (fresh or frozen) + for decoration

For the glaze:


  • glass powdered sugar
  • 2- 3 tablespoons water

   Preheat the oven to 180 Celcius degrees. Empty the tea leaves from the tea bags into a cup, add 300 ml boiling water and cool. Mix the flour with the baking powder. In a separate bowl beat the margarine with sugar. Add eggs, one by one, followed by the cooled tea, flour mixture and the buttermilk. Whisk to combine and stir in the currants. Pour the batter into a greased and floured loaf pan (27 cm x 9 cm). Bake for 50 - 60 minutes, until a skewer inserted into the cake comes out clean. Leave to cool. 
   For the glaze, stir together the powdered sugar and water and pour over the loaf. Decorate with the currants.

Text:Aga







3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, musi ciekawie smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bede musiala wyprobowac to szalone ciasto:) Uwielbiam herbate earl grey wiec jestem pewna ze super bedzie smakowalo, super pomysl!

    OdpowiedzUsuń