wtorek, 8 kwietnia 2014

Biała zapiekana kiełbasa - Roasted white sausage




   Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem. 



   Podana z dobrą musztardą samodzielnie wystarcza za danie główne. W moim domu rodzinnym białą kiełbasę w Wielkanoc jadło się właśnie tak przygotowaną i z radością zabrałem ten przepis wyprowadzając się od rodziców… Przepis, jak sporo ostatnio, powstał w celu publikacji w e-booku tworzonym wspólnie z ZT Kruszwica i kilkoma zaprzyjaźnionymi blogami. Można go pobrać tutaj.

For English version, roll down...

Potrzebne będzie:
  • Kilogram dobrej białej kiełbasy
  • Nieduża cebula
  • Trzy ząbki czosnku
  • Dwie łyżki oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia
   Cebulę kroimy w talarki, a czosnek na plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
   Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym dosyć ciasno. Ważne żeby dobrać odpowiedniej wielkości naczynie, w ten sposób żeby kiełbasa wypełniła je w całości. Jeśli zostanie zbyt dużo miejsca po bokach lasek, to kiełbasa wyjdzie nam za sucha. Chodzi o to, żeby chrupiąca zrobiła się wierzchnia skórka, a po bokach pozostała delikatna i wilgotna. Tak ułożoną kiełbasę smarujemy z wierzchu kujawskim i rozkładamy na niej cebulę i czosnek.
   Pakujemy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut, dopóki wierzchnia skórka nie będzie miała stosownej barwy…

Przy garach: Tomasz

Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz


You will need:
  • 1 kg good quality white sausage
  • onion, cut into rings
  • 3 cloves garlic, sliced
  • 2 tablespoons oil
Preheat the oven to 180 Cecius degrees. Put your sausage in a gratin very tightly. It's important to pick the appropriate size gratin, so the sausege filled it all. This way the sausage will stay moist, with crispy skin. 
   Grease the sausage, place the onion rings and the garlic. Put into the oven for about 20 minutes or until the skin gets brown.

Text:Aga




 

3 komentarze:

  1. Ojej, Ojej... nigdy nie jadłam tak przygotowanych kiełbasek, musze koniecznie spróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń