piątek, 18 kwietnia 2014

Cykoria z jajkiem





   Kupując cykorię zwracajcie uwagę na jej kolor. Im bardziej jest zielona tym bardziej gorzka w smaku, innymi słowy cykorie trzeba kupować tak jasne, jak to tylko możliwe.




    Nie zawsze wiedzieliśmy o tym, że jak istotny jest kolor przy wyborze cykorii. Nie raz zdarzyło się, że trafialiśmy na gorzką… Stąd niezbyt często gościła na naszym stole. Aż w końcu trafiliśmy gdzieś na informację o tym jakie cykorie kupować i to był moment przełomowy. Od tego czasu jemy ją regularnie, na przykład w takim wydaniu, jak to opisane poniżej… Cykoria, oprócz tego, że jest smaczna wygląda też bardzo ładnie. Naturalne łódeczki jej liści aż proszą się o wypełnienie jakimś farszem…
   Jak zawsze ostatnio, tak i tym razem czytacie przepis, z wielkanocnego e-booka, który można pobrać stąd.  

Potrzebne będzie:
  • 2 jasne cykorie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Kwaśne jabłko
  • Garść orzechów włoskich
  • 100 ml. śmietany kremówki (36%)
  • Łyżka ostrej musztardy
  • Łyżeczka białego octu balsamicznego


   Cykorię płuczemy i pojedyncze liście układamy na talerzach. Ugotowane jaja kroimy na ćwiartki i rozkładamy na liściach cykorii. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i układamy obok jajek. Całość posypujemy z grubsza posiekanymi orzechami. Na bazie śmietany przygotowujemy dip, dodając do niej ocet, musztardę, sól i pieprz i intensywnie ubijając trzepaczką. Gotowym sosem polewamy surówkę. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała Aga






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz