Nie zawsze wiedzieliśmy o tym, że jak istotny jest kolor przy wyborze cykorii.
Nie raz zdarzyło się, że trafialiśmy na gorzką… Stąd niezbyt często gościła na
naszym stole. Aż w końcu trafiliśmy gdzieś na informację o tym jakie cykorie
kupować i to był moment przełomowy. Od tego czasu jemy ją regularnie, na
przykład w takim wydaniu, jak to opisane poniżej… Cykoria, oprócz tego, że jest
smaczna wygląda też bardzo ładnie. Naturalne łódeczki jej liści aż proszą się o
wypełnienie jakimś farszem…
Jak zawsze ostatnio, tak i tym razem czytacie przepis, z wielkanocnego e-booka, który można pobrać stąd.
Potrzebne będzie:
- 2 jasne cykorie
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Kwaśne jabłko
- Garść orzechów włoskich
- 100 ml. śmietany kremówki (36%)
- Łyżka ostrej musztardy
- Łyżeczka białego octu balsamicznego
Cykorię płuczemy i pojedyncze liście układamy na talerzach. Ugotowane
jaja kroimy na ćwiartki i rozkładamy na liściach cykorii. Jabłko obieramy,
kroimy w drobną kostkę i układamy obok jajek. Całość posypujemy z grubsza
posiekanymi orzechami. Na bazie śmietany przygotowujemy dip, dodając do niej
ocet, musztardę, sól i pieprz i intensywnie ubijając trzepaczką. Gotowym sosem
polewamy surówkę.
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz