czwartek, 21 czerwca 2012

Truskawkowe babeczki z migdałową kruszonką



   Został nam do rozliczenia jeszcze jeden przepis z urodzin Olka. Jak pamiętacie było maksymalnie truskawkowo więc i te muffiny muszą być z truskawkami. O innych przygotowywanych wtedy słodkościach można poczytać na przykład tutaj.






Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.

Potrzebne będzie:

  • dwie szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • dwa jajka
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • półtorej szklanki pokrojonych truskawek
  • 100 gramów zmielonych migdałów
  • łyżka masła
  • trzy łyżeczki cukru
   Przydadzą nam się dwie misy, bo musimy najpierw osobno wymieszać składniki suche i mokre. W jednej mieszamy więc: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę, a w drugiej jaja, mleko i olej. Kiedy mokre utworzą jednolitą masę wlewamy je do suchy i mieszamy, ale niezbyt intensywnie, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy truskawki i mieszamy. 
   Migdałową kruszonkę przygotowujemy mieszając migdały z masłem i cukrem. Najlepiej po prostu w palcach. Warto zrobić tej kruszonki sporo, tak żeby wystarczyło na dokładne pokrycie babeczek, bo jest naprawdę przepyszna. Aga następnym razem podwoi składniki.
   Pieczemy oczywiście w formie do babeczek wyłożonej papilotkami. Zajmuje to około 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga




6 komentarzy:

  1. są śliczne!
    prawdziwie truskawkowe pole ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet mi sie nie udało nacieszyć truskawkami w tym roku, może czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie... u nas już niestety truskawek nie ma więc pozostaje czekać do przyszłego roku...

      Usuń
  3. Dokładnie tego szukałem dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń