środa, 20 czerwca 2012

Tost z melonem i szynką parmeńską





   Wrócimy dziś do tradycji, pokazywania prostych rzeczy w ciekawych kombinacjach. Nic wielkiego nie ma w żadnym z występujących w tym połączeniu składników, ale efekt ich połączenia jest co najmniej ciekawy. Zamiast standardowych tostów z szynką i serem, szczerze polecamy taką modyfikację. Roboty z tym niewiele więcej, a ze zwykłego śniadania, nagle robi się wykwintne.




Potrzebne będzie:
  • kromek chleba tostowego tyle ile zjecie
  • stosownie do tego plastrów szynki parmeńskiej (jeśli ktoś ma ochotę na bogatą wersję, to można policzyć po dwa na jedną kanapkę)
  • pokrojony w cienkie plasterki, obrany melon
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • kilka liści śmietany karbowanej lub masłowej lub mieszanka sałat
  • masło do posmarowania tostów
   Kromki chleba tostowego opiekamy wstępnie na złoty kolor w opiekaczu. Smarujemy masłem i studzimy, a następnie smarujemy śmietaną. Na śmietanie układamy liście sałaty, a potem na przemian melona i szynkę. Przykrywamy drugą opieczoną kromką, również posmarowaną masłem i śmietaną. Pycha...

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







1 komentarz: