Urodziny naszego syna przypadają w samym środku sezonu truskawokowo-szparagowego. Ze szparagów ciężko zrobić tort, ale z truskawek już da się jak najbardziej :) Mam tylko nadzieję, że pomysły nam się nie skończą za szybko i chłopak nie będzie przez całe życie skazany na truskawkowe przyjęcia. Bo w tym roku z truskawkami było wszystko co podaliśmy. Oczywiście wszystkie przepisy stopniowo pojawią się tutaj.
Potrzebne będzie:
- przekrojony na trzy blaty biszkopt, upieczony według tego przepisu
- około kilograma truskawek, z czego 2/3 kroimy na połówki, a resztę w drobną kostkę, żeby wykorzystać do dekoracji
- pokruszone bezy (do dekoracji)
Nasączenie do biszkopta:
- 160 ml zaparzonej herbaty
- łyżka soku z cytryny
Na mus:
- 300 ml zmiksowanych truskawek (powstaje z około połowy kilograma)
- 2-3 łyżki cukru pudru
Na masę kremową:
- 375 gramów mascarpone
- 400 ml ubitej kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 gramów śmietankowego twarogu sernikowego
Po kolei przygotowujemy wszystkie elementy składowe. Nasączenie i mus są oczywiste, przepis na biszkopt podlinkowany, więc opiszemy tylko sposób przygotowania masy kremowej. Żeby ją zrobić najpierw ubijamy kremówkę na bitą śmietanę. Następnie, ciągle mieszając, wkręcamy w nią stopniowo mascarpone, a potem twaróg. Słodzimy do smaku.
Pierwszy blat biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy mniej więcej sześcioma łyżkami herbaty z sokiem cytrynowym. Smarujemy musem, potem kremem, a na wierzchu układamy warstwę przekrojonych na połówki truskawek. Na to kładziemy kolejny blat biszkopta i powtarzamy wszystkie czynności. Trzeci biszkopt przygotowujemy również tak samo, rezygnując jedynie z warstwy połówek truskawek. Zamiast tego, pokryty masą kremową wierzch przyszłego tortu, dekorujemy bezami - całymi i pokruszonymi. Boki tortu również smarujemy masą kremową, obsypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami i pokruszonymi bezami.
Powstały w efekcie tort nie jest zbyt słodki, bo takie właśnie smakują nam najbardziej, z bardzo wyróżniającym się smakiem truskawek, wyczuwalnym smakiem bitej śmietany i chrupiącymi kawałkami bezy. Wszystkim gościom bardzo smakował i to jest najlepsza rekomendacja.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
jakie ładne zdjęcia! roczek? to życzenia ślę, całusy ogromne i uśmiech z głebi serduszka!
OdpowiedzUsuńpiękny tort, naprawdę, mistrzowski ;]
Cudowny ten tort! A solenizant uroczy! pozdrawiam..;)
OdpowiedzUsuńBoski torcik!!:) a! i wszystkiego najlepszego z okazji Urodzinek dla Przystojniaka:)
OdpowiedzUsuńA dziękujemy bardzo. W swoim i przystojniaka imieniu...
OdpowiedzUsuń