czwartek, 14 czerwca 2012

Tort mocno truskawkowy



   Urodziny naszego syna przypadają w samym środku sezonu truskawokowo-szparagowego. Ze szparagów ciężko zrobić tort, ale z truskawek już da się jak najbardziej :) Mam tylko nadzieję, że pomysły nam się nie skończą za szybko i chłopak nie będzie przez całe życie skazany na truskawkowe przyjęcia. Bo w tym roku z truskawkami było wszystko co podaliśmy. Oczywiście wszystkie przepisy stopniowo pojawią się tutaj.



Potrzebne będzie:


  • przekrojony na trzy blaty biszkopt, upieczony według tego przepisu
  • około kilograma truskawek, z czego 2/3 kroimy na połówki, a resztę w drobną kostkę, żeby wykorzystać do dekoracji
  • pokruszone bezy (do dekoracji)




Nasączenie do biszkopta:

  • 160 ml zaparzonej herbaty
  • łyżka soku z cytryny

Na mus:

  • 300 ml zmiksowanych truskawek (powstaje z około połowy kilograma)
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Na masę kremową:

  • 375 gramów mascarpone
  • 400 ml ubitej kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 gramów śmietankowego twarogu sernikowego   

   Po kolei przygotowujemy wszystkie elementy składowe. Nasączenie i mus są oczywiste, przepis na biszkopt podlinkowany, więc opiszemy tylko sposób przygotowania masy kremowej. Żeby ją zrobić najpierw ubijamy kremówkę na bitą śmietanę. Następnie, ciągle mieszając, wkręcamy w nią stopniowo mascarpone, a potem twaróg. Słodzimy do smaku. 
   Pierwszy blat biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy mniej więcej sześcioma łyżkami herbaty z sokiem cytrynowym. Smarujemy musem, potem kremem, a na wierzchu układamy warstwę przekrojonych na połówki truskawek. Na to kładziemy kolejny blat biszkopta i powtarzamy wszystkie czynności. Trzeci biszkopt przygotowujemy również tak samo, rezygnując jedynie z warstwy połówek truskawek. Zamiast tego, pokryty masą kremową wierzch przyszłego tortu, dekorujemy bezami - całymi i pokruszonymi. Boki tortu również smarujemy masą kremową, obsypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami i pokruszonymi bezami. 
   Powstały w efekcie tort nie jest zbyt słodki, bo takie właśnie smakują nam najbardziej, z bardzo wyróżniającym się smakiem truskawek, wyczuwalnym smakiem bitej śmietany i chrupiącymi kawałkami bezy. Wszystkim gościom bardzo smakował i to jest najlepsza rekomendacja.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga















4 komentarze:

  1. jakie ładne zdjęcia! roczek? to życzenia ślę, całusy ogromne i uśmiech z głebi serduszka!
    piękny tort, naprawdę, mistrzowski ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ten tort! A solenizant uroczy! pozdrawiam..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski torcik!!:) a! i wszystkiego najlepszego z okazji Urodzinek dla Przystojniaka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A dziękujemy bardzo. W swoim i przystojniaka imieniu...

    OdpowiedzUsuń