sobota, 23 czerwca 2012

Tatowe ciasto z nutellą



   Dziewczyny upiekły dzisiaj takie ciasto. Plan był  sprytny, bo tata bardzo lubi Nutellę, słoik nie wytrzymuje w szafce dłużej niż kilka dni. Nie można więc było, wymyślić nic lepszego na Dzień  Ojca, niż ciasto z Nutellą. 
   Przepis podkradliśmy Nigelli...





Potrzebne będzie:

  • 6 jaj rozdzielonych na białka i żółtka
  • 125 gramów miękkiego masła
  • 400 gramów Nutelli (to słoiczek i jeszcze trochę)
  • łyżka rumu
  • 100 gramów zmielonych orzechów laskowych
  • 100 gramów roztopionej i ostudzonej gorzkiej czekolady
Oprócz tego na polewę:
  • 100 gramów obranych ze skórki orzechów laskowych
  • 125 ml. śmietany kremówki
  • łyżka rumu
  • 125 gramów roztopionej gorzkiej czekolady
   Zaczynamy od ubicia na sztywną pianę białek jaj z dodatkiem szczypty soli. W drugiej misce miksujemy masło z Nutellą, a gdy się połączą dodajemy rum, żółtka jaj i zmielone orzechy. Miksujemy aż do ujednolicenia masy. Kiedy to się stanie dodajemy roztopioną czekoladę i znowu miksujemy. Na koniec delikatnie dodajemy ubite jajka i mieszamy. 
   Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez trzy kwadranse w 180 stopniach Celsjusza. 
   Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy kremówkę i rum z czekoladą, często mieszając. Wystarczy poczekać do roztopienia się czekolady i zdjąć rondel z ognia. Orzechy dobrze jest lekko podpiec na suchej patelni, trzeba tylko uważać, żeby się nie przypaliły. 
   Gotowe ciasto, po wystudzeniu, polewamy polewą i ozdabiamy orzechami tak jak widać na zdjęciach... i tata się zajada :)

Przy garach: Zosia i Olgierd z małą pomocą mamy
Pstrykała: Aga










7 komentarzy:

  1. Aż trudno mi sobie wyobrazić jak to ciasto musi być tak dobre :) A to zasługa ilości czekolady jaka w nim jest! Nutella, orzechy, jejku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany!! Jaki ładny torcik, musimy być bardzo czekoladowy, a takie są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jest obficie czekoladowe i to jest w nim najlepsze...polecamy

    OdpowiedzUsuń
  4. W środku wygląda trochę jak brownies, ale składniki temu przeczą, niestety trochę mi było by szkoda wrzucać cały słoik nutelli do ciasta więc chyba zamienię to na czekoladę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobisz jak uważasz, ale to już chyba nie będzie to samo...warto poświęcić ten jeden słoiczek dla tego smaku...skuś się

      Usuń
  5. Robiłam z mamą parę razy, to jej ulubione ciasto jest boskie !!! Smak niezastąpiony :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam, jadła, potwierdzam BOSKIE :) Cudne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń