Na rynku pojawiły się jagody i nie mogliśmy się powstrzymać. Można je podawać na wiele sposobów, ale zacząć chcieliśmy od takiego, bo oboje pamiętamy go z dzieciństwa. Połączenie jagód i kwaśnej śmietany rządzi zdecydowanie :) No i mamy przy okazji nadzieję, że i naszym dzieciakom sprzedajemy takie wspomnienia na przyszłość. Jest szansa, że faktycznie tak będzie, bo bardzo im smakowało...
Zarys przepisu pochodzi z The Astralian Womens's Weeklly "50 fast deserts", dosłodziliśmy całość jednak zdecydowanie bardziej, bo brakowało słodkości.
Potrzebne będzie:
- szklanka mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- trzy łyżki cukru pudru
- półtorej szklanki maślanki
- jedno roztrzepane jajo
- dwie łyżeczki golden syrup
- łyżka roztopionego masła
- szklanka jagód
- szklanka jagód
- 40 ml golden syrup
Wszystko co potrzebne na syrop jagodowy po prostu miksujemy w blenderze na gładką masę.
Składniki suche przesiewamy do dużej misy i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajo, maślankę, syrop i roztopione masło. Dodajemy szklankę jagód, a następnie stopniowo składniki suche. Mieszamy dokładnie. Smażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Podajemy polane syropem jagodowym z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane jagodami.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
cudowne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńaż się pośliniłam z rozkoszy!
what kind of camera did you use to take these photos?
OdpowiedzUsuńSony Alfa 350 plus fixed lens 50 mm, f1,4
UsuńWhy are you asking?