piątek, 30 marca 2012

Jaja na twardo z szynką parmeńską i tymiankiem



 Nawet bez nadchodzących świąt wielkanocnych w naszym blogu jest sporo potraw z jajkami. Teraz pewnie będzie jeszcze więcej, ale to nic złego bo jaja są smaczne i można je podać na jakiś pierdyliard (jak to ktoś w komentarzach napisał) sposobów. Tym razem trochę bardziej udziwnione jaja na twardo. 






Potrzebne będzie:
  • kilka jaj w zależności od wielkości rodziny
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej, w zależności od ilości jaj i wielkości rodziny
  • kilka gałązek świeżego tymianku, niezależnie od wszystkiego
  • sól, pieprz do smaku
  • jako dressing mieszanina pół na pół majonezu i musztardy miodowej

   Jaja gotujemy na półtwardo, najlepiej wyglądają wtedy gdy część żółtka jest nie do końca ścięta - popatrzcie na zdjęcia. My robimy to w ten sposób, że jajka wkładamy do garnka z ciepłą wodą, zagotowujemy, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy 5-6 minut. Po tym czasie  garnek zalewamy zimną wodą. Żeby skorupki łatwiej schodziły, można po ich stłuczeniu, włożyć jajka z powrotem do wody na kilka minut. Po obraniu kroimy jaja na połówki, solimy i pieprzymy, na każdą kładziemy plasterek szynki i dekorujemy gałązką tymianku. Skrapiamy dressingiem i serwujemy. 


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga

















6 komentarzy:

  1. Ja tam takie udziwnione bardzo lubie! A majonez sam w sobie jakos mnie nie kreci, ale z dodatkiem musztardy - kto wie...?

    OdpowiedzUsuń
  2. udziwiaj, udziwiaj, bo bardzo pomysłowo to robisz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. super przystawka.
    idealna na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie scięte żoltko, jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cokolwiek znaczy ten "pierdyliard" jajka są fantastyczne i chętnie bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń