Wielkanocnych kompozycji ciąg dalszy. W tej propozycji w zasadzie nie ma nic niezwykłego, poza oczywiście sposobem w jaki jest podana. Jak to mówią je się oczami, więc warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby przygotowywane przez nas dania wyglądały pysznie. To spełnia ten warunek w 100%. Ta kompozycja jest inspirowana magazynem Kuchnia.
Potrzebne będzie:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki śmietany kremówki (36% i koniecznie gęstej, a nie lejącej)
- sok z cytryny, cukier, zielenina do przybrania
Chrzan mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na połówki i każdą osobno zawijamy ukośnie w plasterek szynki, tak żeby powstały rożki takie jak widać na zdjęciach. Gotowe porcje układamy w rozetę, wąskim końcem do środka. Każdy rożek dodatkowo napełniamy przygotowanym wcześniej chrzanem. Dekorujemy zieleniną i podajemy, najlepiej natychmiast po przygotowaniu.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz
Tekst: Tomasz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz