sobota, 31 marca 2012

Szynka z jajami i kremem chrzanowym



    Wielkanocnych kompozycji ciąg dalszy. W tej propozycji w zasadzie nie ma nic niezwykłego, poza oczywiście sposobem w jaki jest podana. Jak to mówią je się oczami, więc warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby przygotowywane przez nas dania wyglądały pysznie. To spełnia ten warunek w 100%. Ta kompozycja jest inspirowana magazynem Kuchnia. 



Potrzebne będzie:
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 10 plastrów gotowanej szynki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany kremówki (36% i koniecznie gęstej, a nie lejącej)
  • sok z cytryny, cukier, zielenina do przybrania

   Chrzan mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na połówki i każdą osobno zawijamy ukośnie w plasterek szynki, tak żeby powstały rożki takie jak widać na zdjęciach. Gotowe porcje układamy w rozetę, wąskim końcem do środka. Każdy rożek dodatkowo napełniamy przygotowanym wcześniej chrzanem. Dekorujemy zieleniną i podajemy, najlepiej natychmiast po przygotowaniu.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz