sobota, 25 lipca 2015

Crumble jabłkowo-borówkowy z wiórkami kokosowymi - Blueberry, apple and coconut crummble




Dawno dosyć nas tu nie było. To nie będzie wielki kambek owocujący siedmioma postami w tygodniu, bo nie chcemy robić nic na siłę, ale mam nadzieję, że uda się pojawiać częściej niż do tej pory. Więcej nas teraz trochę na instagramie niż tutaj (link).






   To crumble powstało na bazie przepisu Donny Hay, pod wpływem impulsu o 3 nad ranem. Po prostu włączyli nam prąd po dłuższej przerwie, więc Aga usiadła do komputera i zaczęła grzebać w internecie (ach, te nałogi). Trafiła na ten przepis i od słowa do słowa, jest post. 

Potrzebne będzie:

  • 100 gramów brązowego cukru
  • laska wanilii, którą przecinamy i nożem wyskrobujemy nasionka
  • cztery zielone jabłka, obrane i pokrojone
  • 500 gramów borówek
na kokosową kruszonkę:
  • 50 gramów brązowego cukru
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 120 gramów roztopionego masła
  • 150 gramów przesianej mąki pszennej 
   Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Do miski pakujemy cukier, nasiona wanilii, jabłka i borówki i mieszamy dokładnie. Wykładamy do foremek do tarty, nam z podanych proporcji wystarczyło na dwie o średnicy 18 cm. 
W następnej kolejności przygotowujemy kokosową kruszonkę. Do kolejnej miski wkładamy cukier, wiórki kokosowe, masło i mąkę. Ugniatamy w palcach i kruszymy na wierzch obu formemek. Zapiekamy 25-30 minut, póki posypka się nie zezłoci...

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga

Blueberry, apple and coconut crummble

You will need:

  • 100 grams brown sugar
  • 1 vanilla bean, split and seeds scraped
  • 4 green apples, peeled and chopped
  • 500 grams of blueberries
coconut crummble
  • 50 grams brown sugar
  • 50 grams shredded coconut
  • 120 grams butter, melted
  • 150 grams plain, all - purpose flour, sifted
   Preheat oven to 180 Celcius degrees. Place the sugar, vanilla seeds, apples and blueberries in a bowl and mix well to combine. Spoon into a 26 cm round or two .18 cm round ovenproof dish. Then make coconut crummble. Place the sugar, coconut, butter and flour in a bowl and rub with your fingertips until the mixture resembles course breadcrumbs. Sprinkle over the fruit and bake for 25-30 minutes or until golden.

Text:Aga





2 komentarze: