czwartek, 26 czerwca 2014

Granola - Homemade granola





   Znowu dookoła pełno owoców, więc Aga kolejny rok z rzędu katuje mnie domowo robionymi granolami. W zeszłym roku było tak... a teraz w trochę innej wersji. 





   W sumie, to nie mam nic przeciwko, bo to całkiem interesująca propozycja, zwłaszcza jeśli połączy się dobrze zrobioną granolę z dobrym jogurtem i owocami. Wtedy nawet za bardzo nie brakuje smażonego boczku... :)

For English version, roll down....


Potrzebne będzie:

  • 1,5 szklanki płatki owsiane
  • 50 gramów płatki migdałów
  • 50 gramów wiórki kokosowe
  • 25 gramów pestki dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki miodu

   Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy płatki owsiane. Dodajemy płatki migdałów, wiórki kokosowe i pestki dyni i mieszamy całość. Olej i miód mieszamy w misce i wylewamy na resztę składników. Mieszamy wszystko porządnie tak żeby jak najdokładniej pokryć składniki suche mokrymi. Pieczemy jakieś 20 minut, aż nabierze złotej barwy, mieszając podczas pieczenia co najmniej trzykrotnie. Podajemy z owocami i jogurtem...

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga

Homemade granola
You will need:
  • 1 and a half glass rolled oats
  • 50 grams almond flakes
  • 50 grams shredded coconut
  • 25 grams pumpkin seeds
  • 2 tablespoons pumpkin seed oil
  • 2 tablespoons honey
   Preheat the oven to 180 Celcius degrees. Put the oats on a baking sheet. Add almond flakes, shredded coconut and pumpkin seeds. Make a mixture of oil and honey in a bowl and pour it over the oats. Mix everthing together. Bake it about 20 minutes until it's golden and make sure to stir it at least three times.
Serve with fruit and yoghurt.

Text:Aga




1 komentarz: