poniedziałek, 10 lutego 2014

Warstwowa kanapka ze Smakowitą Pajdą - Layer sandwich




   Pomyśleliśmy ostatnio, że warto byłoby zaangażować się w promocję Smakowitej Pajdy. Zjeździłem pół Łodzi, by ją znaleźć, tylko po to, żeby po powrocie do domu znaleźć przesyłkę od producenta, zawierającą to czego szukałem :) 










   Smakowita Pajda zaskoczyła mnie właśnie w ten sposób przede wszystkim... nie było jej w sklepach, a była w domu, gotowa do użycia :) I nie rozczarowała ostatecznie, bo w połączeniu z dobrze przygotowanym pieczywem, broni się w stu procentach, a przy okazji możemy wziąć udział w kulinarnej zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!",którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.Przygotowując tą kanapkę, wychodziliśmy z założenia, aktualnego na naszym blogu od zawsze... ma być łatwo, prosto i szybko...



For English version roll down...

Potrzebne będzie:

  • trzy kromki żytniego chleba
  • kozi serek twarogowy
  • Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem do posmarowania
  • liść sałaty
  • połowa obranego i pokrojonego w plasterki jabłka
  • połowa obranego i pokrojonego w plasterki awokado
  • połowa pokrojonej w słupki czerwonej papryki
  • łyżka soku z cytryny

   Najpierw dwie kromki chleba podsmażamy z jednej strony  na maśle... Kładziemy jedną z nich przyrumienioną stroną do dołu, smarujemy serkiem kozim i przykrywamy liściem sałaty. Dociskamy delikatnie... Kolejną kromkę (tą, której nie przyrumienialiśmy na patelni) smarujemy Smakowitą Pajdą z jabłkiem, na wierzch kładziemy warstwę plasterków jabłka, awokado i papryki (awokado warto skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć). Trzecią kromkę smarujemy Smakowita Pajdą  i przykrywamy całość (przyrumienioną stroną do góry) kromką. Wygląda tak jak na zdjęciu, smakuje lepiej... :)


Przy garach: Tomasz

Pstrykała: Aga

Tekst: Tomasz


                                                 Layer sandwich
You will need:

  • 3 slices of rye bread, (2 of them buttered and roasted on a grill until brown and crispy) 
  • goat creamy cheese
  • vegetable lard 
  • half apple, sliced
  • half avocado, sliced, salted, peppered, drizzled with lemon
  • half orange paprica, finely sliced
  • leaf lettuce, rinsed and dried

   Place a slice of bread (grilled one) on your plate or cutting board. Next spread some goat cheese and then put lettuce on the top of the bread. Now add another layer of bread (not grilled) on the top and squeeze carefully. Spread some vegatable lard on it and put a layer of sliced apple, avocado and paprica on the top of the second slice. At last put a final layer of bread, spreaded with vegatable lard. 



Text: Aga



4 komentarze:

  1. Super zdjęcie aż mi się takiej zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak smaczna kanapka!:)
    Pozdrawiam :)
    Ps. Wysłałam maila.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco, aż zgłodniałam :-)

    OdpowiedzUsuń