poniedziałek, 21 maja 2012

Croissant z twarogiem i konfiturą z wiśni




   Proste danie śniadaniowe, do przygotowania w dziesięć minut.  Croissanty same w sobie są pyszne, a urozmaicone w ten sposób powinny Was zachwycić. My podajemy je z konfiturą wiśniowo-kakaową, o której już kiedyś pisaliśmy, ale można ją zastąpić jakąkolwiek inną. 





Potrzebne będzie:
  • croissantów tyle ile zjecie
  • proporcjonalnie twarogu
  • konfitura do posmarowania
  • masło do posmarowania
   Croissanty kroimy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki smarujemy masłem. Na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, obsmażamy rogaliki z płaskiej strony, tak żeby masło wniknęło do środka. Podajemy z twarogiem i konfiturą, na przykład tak, jak widać na zdjęciach.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga










2 komentarze:

  1. ha gdzie w zgierku je kupić-świeżutkie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Są czasem w Polo, ale my zazwyczaj kupujemy je w Piotrze i Pawle i robimy następnego dnia na śniadanie...tak odgrzane są naprawdę mięciutkie od masła, chrupkie gdzieniegdzie i naprawdę przepyszne

    OdpowiedzUsuń