Buraki zawsze lubiliśmy i pod tym względem pewnie nic się nie zmieni. Dodatkowo, na ich korzyść, przemawia liczba sposobów, na które można je podać. Pewnie z czasem będzie przybywać przepisów, w których zagrają główną rolę, na początek jednak pyszny krem, w którym oprócz buraków jest milion innych składników, ale i tak smak jest przede wszystkim buraczany.
Potrzebne będzie:
- dwa ogromne buraki
- dwie łyżki masła
- łyżka oliwy
- jedna spora marchew
- jedna czerwona cebula
- trzy małe ziemniaki
- jeden duży ząbek czosnku
- 600 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
- jedno jabłko
- sól, pieprz, cukier
- szczypiorek
- grzanki
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy masło, a następnie przysmażamy w nim przez około 10 minut pokrojone warzywa. Zaczynamy oczywiście od pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku. Następnie dodajemy resztę i od czasu do czasu mieszając, smażymy. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem, dopóki wszystko nie będzie miękkie. Pod koniec dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę jabłko.
Kiedy warzywa będą już gotowe, miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Można poeksperymentować i dodać trochę soku jabłkowego, ale ostrożnie, tak żeby smak jabłek nie zdominował całości - to w końcu zupa buraczkowa, a nie jabłkowa.
Podajemy koniecznie z posiekanym szczypiorkiem i na przykład z grzankami.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Bardzo smaczna zupka! Uwielbiam buraki, pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda aż mi się zachciało zrobić taką zupę.
OdpowiedzUsuńZupa ma piękny kolor. Taka zupa od razu poprawiłaby mi humor :)
OdpowiedzUsuńDzięki, z jabłkami to jeszcze nie próbowałem.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam, pychotka! :)
OdpowiedzUsuń