środa, 25 kwietnia 2012

Zupa krem z buraków z dodatkiem jabłka



   Buraki zawsze lubiliśmy i pod tym względem pewnie nic się nie zmieni. Dodatkowo, na ich korzyść, przemawia liczba sposobów, na które można je podać. Pewnie z czasem będzie przybywać przepisów, w których zagrają główną rolę, na początek jednak pyszny krem, w którym oprócz buraków jest milion innych składników, ale i tak smak jest przede wszystkim buraczany. 



Potrzebne będzie:
  • dwa ogromne buraki
  • dwie łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • jedna spora marchew
  • jedna czerwona cebula
  • trzy małe ziemniaki
  • jeden duży ząbek czosnku
  • 600 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • jedno jabłko
  • sól, pieprz, cukier
  • szczypiorek
  • grzanki
   Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy masło, a następnie przysmażamy w nim przez około 10 minut pokrojone warzywa. Zaczynamy oczywiście od pokrojonej w kostkę cebuli i czosnku. Następnie dodajemy resztę i od czasu do czasu mieszając, smażymy. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem, dopóki wszystko nie będzie miękkie. Pod koniec dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę jabłko. 
    Kiedy warzywa będą już gotowe, miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Można poeksperymentować i dodać trochę soku jabłkowego, ale ostrożnie, tak żeby smak jabłek nie zdominował całości - to w końcu zupa buraczkowa, a nie jabłkowa. 
   Podajemy koniecznie z posiekanym szczypiorkiem i na przykład z grzankami

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna zupka! Uwielbiam buraki, pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda aż mi się zachciało zrobić taką zupę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa ma piękny kolor. Taka zupa od razu poprawiłaby mi humor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, z jabłkami to jeszcze nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zajadam, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń