piątek, 6 kwietnia 2012

Sadzone jaja z szynką parmeńską i kanapką z pastą z avocado




   Nic chyba nie jest w stanie przebić jaj na śniadanie. I nadchodząca Wielkanoc nie ma absolutnie żadnego wpływu na naszą opinię. Dlatego robimy je chętnie i często, a co za tym idzie, również Was będziemy katować różnymi sposobami ich serwowania. Dziś w połączeniu z pastą z avocado i szynką parmeńską




Potrzebne będzie:
  • owoc avocado
  • łyżka oliwy
  • mały, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • dwa duże, drobno posiekane liście bazylii
  • czubata łyżka ricotty
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • dwa (lub więcej) jaja
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
   Owoc avocado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydłubujemy miąższ owocu. Rozgniatamy widelcem z łyżką oliwy, bazylią serem i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku i serwujemy na świeżym pieczywie. 
   Do tego smażymy na maśle dwa jaja, najlepiej pasują sadzone, dekorując je z wierzchu plasterkiem szynki parmeńskiej. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








3 komentarze:

  1. Mniam! Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie, kusicie mnie szynką w wielki piątek :)

    OdpowiedzUsuń