
Nic chyba nie jest w stanie przebić jaj na śniadanie. I nadchodząca Wielkanoc nie ma absolutnie żadnego wpływu na naszą opinię. Dlatego robimy je chętnie i często, a co za tym idzie, również Was będziemy katować różnymi sposobami ich serwowania. Dziś w połączeniu z pastą z avocado i szynką parmeńską
Potrzebne będzie:
- owoc avocado
- łyżka oliwy
- mały, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- dwa duże, drobno posiekane liście bazylii
- czubata łyżka ricotty
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- dwa (lub więcej) jaja
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
Owoc avocado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydłubujemy miąższ owocu. Rozgniatamy widelcem z łyżką oliwy, bazylią serem i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku i serwujemy na świeżym pieczywie.
Do tego smażymy na maśle dwa jaja, najlepiej pasują sadzone, dekorując je z wierzchu plasterkiem szynki parmeńskiej.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga

Mniam! Wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńale apetycznie, kusicie mnie szynką w wielki piątek :)
OdpowiedzUsuńnie dla każdego to istotne :)
Usuń