wtorek, 10 kwietnia 2012

Krakersy pieczone z jabłkiem




   Chyba jednak będę musiał przywrócić kategorię Z czym do gości. Pojawia się właśnie kolejny przepis na drobiazg przygotowywany w 5 minut, wtedy gdy nagle w drzwiach stanie ktoś niezapowiedziany. Trudno sobie wyobrazić, że podajemy na stół w takiej sytuacji krakersy, jabłka i szynkę. A tymczasem właśnie to robimy, tylko dokładamy jeszcze 15 minut w kuchni na przygotowanie. Efekt nieporównywalny.




Potrzebne będzie:

  • trzy białka jaj
  • cztery jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • dwie łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki masła
  • paczka krakersów
  • 150 gramów wędzonej szynki pokrojonej w paski
  • łyżeczka cukru
  • sól i ewentualnie pół łyżeczki chili


   Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie papryką. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodając cukier, chili i odrobinę soli. 
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową posmarowaną połową masła. Kładziemy na nią krakersy, na nich jabłka, wiórki z pozostałego masła i szynkę. Dodajemy kleks ubitego białka i zapiekamy około 30 minut w mocno rozgrzanym piekarniku (200 stopni Celsjusza).

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga









  


2 komentarze: